Hulladékudvar

2023.02.01. 08:28

Tánczos: Erdélyben épülhet meg az eddig jóváhagyott hulladékudvarok közel fele

A környezetvédelmi tárca 341 hulladékudvar építését hagyta jóvá eddig országszerte, amelyek közel fele Erdélyben épülhet meg – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az RMDSZ közleménye szerint.

Forrás: rmdsz.ro

A minisztérium hamarosan befejezi az összes beérkezett pályázat elbírálását, és fél éven belül elkezdődhet az építésük. „Hargita, Bihar, Maros és Arad megyei magyar településeken is olyan korszerű hulladékudvarokat építünk, ahová a lakosság szelektíven adhatja le azt a hulladékot, amit nem szállít el a házaktól a szolgáltató” – részletezte Tánczos Barna. A környezetvédelmi minisztérium 442 pályázatot bírált el a hulladékudvarok építésére kiírt pályázat keretében. Összesen 341 hulladékudvar építését hagyták jóvá, amelyből 62-re már december folyamán megkötötték a szerződéseket, további 279 létesítményre pedig jelenleg is zajlik a szerződések aláírása az önkormányzatokkal.
Az erdélyi megyék közül Bihar és Arad megyében 17-17 hulladékudvar építését hagyták már jóvá. Nagyiratos és Bihar községekkel már megkötötték a szerződéseket, de többek között Érkörtvélyesen, Verdesábrányban, Szentjobbon, Tótiban, Alsólugason és Paptamásiban is épülhet hulladékudvar.  Hargita megyében 13 településen: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Madéfalván, Csíkkarcfalván, Csíkszentkirályon, Csíkszentgyörgyön, Csíkszenttamáson, Csíkdánfalván, Zetelakán, Csíkszentsimonban, Csíkcsicsóban és Tusnádfürdőn hagyták jóvá eddig a hulladékudvar építését. Maros megyében 12 hulladékudvar épülhet, az eddig aláírt szerződések mellett Küküllőszéplak, Nyárádremete és Nagyernye beruházása is zöld utat kapott. A szaktárca még további 114 hulladékudvaros pályázatot fog elbírálni a következő hetekben, közölte Fülöp Lóránd a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium helyreállítási alapért felelős államtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában