Önkéntesség

2023.02.14. 14:56

Rafila: 1000 egészségügyi dolgozó jelentkezett törökországi önkéntes küldetésre

Forrás: Facebook/IGSU

Agerpres

Alexandru Rafila kedden bejelentette, hogy már körülbelül ezer egészségügyi dolgozó jelentkezett önkéntes szolgálatra, hogy a törökországi földrengés sérültjein segítsen; a török hatóságok azonban egyelőre nem jelezték, hogy igényt tartanának pótlólagos egészségügyi személyzetre, ezért leállítják a toborzást.
Az egészségügyi miniszter beszámolója szerint orvosok és asszisztensek egyaránt jelentkeztek önkéntes szolgálatra. Az operatív beavatkozásra kész csapatok az ügyben illetékes egészségügyi államtitkár közvetítésével tartják a kapcsolatot Törökország romániai nagykövetségével, és csak a török hatóságok kimondott kérésére indulnak útnak. Az önkéntes csapatok működéséhez szükséges logisztikai hátteret ugyanis a török félnek kell biztosítania, mint ahogy a csapatok biztonságát is - mondta.
Hozzátette, Törökország egyelőre nem kért egészségügyi alakulatokat, ezért leállítják a toborzást. A földrengés sújtotta ország mindeddig azt sem kérte, hogy külföldi kórházak fogadják be sérültjeit, de ha erre szükség lenne, Románia néhány tucat sérültet el tudna látni.
A román állami gyógyszervállalat, az Unifarm egészségügyi felszerelések és gyógyszerek gyűjtésébe kezdett, egyelőre három nagy gyógyszergyártó jelezte, hogy hajlandó adományozni a katasztrófa sújtotta török lakosságnak. A szállítmányt rövidesen elindítják Törökországba - mondta még Rafila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában