Módosítás

2023.02.02. 17:31

Módosítanak a kórházban elhunyt betegek orvosi dokumentumaihoz való hozzáférés szabályozásán

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A Nép Ügyvédjének kérésére módosítja az egészségügyi minisztérium a kórházban elhunyt betegek orvosi dokumentumaihoz való hozzáférés szabályozását - tájékoztatott csütörtökön az ombudsmani hivatal.
Az intézmény egy Kovászna megyei nő esete nyomán fordult a minisztériumhoz, akinek megtagadták a tavaly közlekedési balesetet szenvedett fia orvosi dokumentumainak kiadását.
Az ombudsmani hivatal közleménye szerint a baleset áldozata röviddel a kórházba szállítása után belehalt a sérüléseibe, és a halála előtt nem állt módjában megnevezni azt a személyt, aki teljes körűen hozzáférhet a diagnosztikai és gyógykezelési adataihoz. A betegek jogairól szóló 2003/46-os törvény azonban előírja, hogy egy páciens orvosi dokumentumai a halála után is bizalmasak, hacsak korábban nem nevezte meg azt a hozzátartozóját, aki hozzáférhet ezekhez az iratokhoz.
Mivel a törvény nem szabályozza az eseteket, amikor egy betegnek a halála előtt nem áll módjában megnevezni az orvosi adataihoz hozzáférő személyt, az ombudsmani hivatal felkérte az egészségügyi minisztériumot, hogy küszöbölje ki ezt a hiányosságot. A közlemény szerint a minisztérium válaszában közölte, hogy sürgősségirendelet-tervezetet terjeszt a kormány elé a betegek jogairól szóló törvény módosításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában