Plágium

2023.02.09. 15:51

Lucian Bode a plágiumvádakról: Egyetlen törvényi előírást sem szegtem meg

Lucian Bode belügyminiszter azt nyilatkozta csütörtökön Vasluiban, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően írta meg a doktori disszertációját.

Agerpres

A tárcavezető rámutatott, Romániában egyetlen intézmény tehet javaslatot a doktori címek adományozására, illetve visszavonására: az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU). Bode felidézte, hogy 2018-ban az akkor hatályos törvényekben előírtak betartásával nyújtotta be a testülethez a dossziéját, benne valamennyi szükséges dokumentummal, köztük a plágiumszűrő szoftverrel végzett ellenőrzés eredményével és három rangos romániai egyetem professzoraiból álló bizottság jelentésével. A dosszié alapján a CNATDCU javaslatot tett a doktori iskolának a doktori cím odaítélésére. „Határozottan kijelenthetem, hogy nem sértettem meg semmilyen törvényi előírást, épp ellenkezőleg, a lehető legpontosabban betartottam minden eljárást, éppen azért, hogy ne kelljen később magyarázkodnom” - fogalmazott.
A politikus szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vádjai alaptalanok, az ellenzéki alakulat "eurómilliókat" fordít közpénzből az ellene indított lejárató kampányra.
Klaus Iohannis államfő csütörtökön Brüsszelben azt nyilatkozta, elvárja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Lucian Bode kezelje "nagyon komolyan" az utóbbi politikus doktori dolgozata kapcsán felmerült problémákat, és legkésőbb a kormányfőcseréig világos döntést vár az ügyben.
Erre reagálva Bode rámutatott, párttársainak is vázolta a tényeket, ismertette velük álláspontját, és közösen fognak határozni a továbbiakról. A döntéshozatalkor azt fogják szem előtt tartani, hogy ne ártsanak a párt megítélésének, de azt sem szeretné, hogy "a félretájékoztatás és a hazugság" kerekedjen felül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában