Találkozó

2023.02.24. 21:06

Iohannis: Románia támogatja az EU polgári védelmi mechanizmusának kiterjesztését

Agerpres

Klaus Iohannis pénteken fogadta hivatalában Janez Lenarcic humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai biztost. A találkozón az államfő kijelentette, hogy Románia támogatja az EU polgári védelmi mechanizmusának kiterjesztését.
Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis a találkozón kifejtette: az uniós tagállamok közös fellépése az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül egyértelműen tükrözi az EU szolidaritását és képességét arra, hogy konkrét segítséget nyújtson az európai polgároknak és a nemzetközi partnereknek. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy Románia támogatja a polgári védelmi mechanizmus kiterjesztését, mivel alapvető fontosságúnak bizonyult a közös válságkezelésben. Az államfő ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben Ukrajna és a Moldovai Köztársaság is részese lesz ennek a mechanizmusnak.
A megbeszélésen Klaus Iohannis ismertette az európai biztossal az ukrajnai menekültek, illetve közelmúltbeli törökországi és szíriai földrengések károsultjainak ügyében kifejtett román humanitárius tevékenységet, ami szerinte azt mutatja, hogy Románia aktívan hozzájárul az európai uniós szintű közös segítségnyújtási erőfeszítésekhez.
Az államfő szorgalmazta, hogy uniós szinten hozzanak létre specifikus eszközöket az éghajlatváltozás hatásainak leküzdésére, tekintettel arra, hogy az elmúlt években több tagállamot is katasztrófák sújtottak.
A találkozón Janez Lenarcic gratulált Romániának az európai polgári védelmi mechanizmus keretében érkező kérések nyomán nyújtott segítségekért és gyors reagálásaiért. Hangsúlyozta, hogy Románia nagyon jól felkészült a polgári védelem területén, és nagyra értékelte az együttműködést a román hatóságokkal - számolt be az elnöki hivatal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában