Pénzügy

2023.02.09. 16:57

Hét százalékon maradt a román alapkamat

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa csütörtöki monetáris politikai tanácskozásán nem módosította a román alapkamatot, amely így 7 százalékon maradt - közölte a román jegybank.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

MTI

A központi bank változatlanul 8 százalékon tartotta a lombard hitel kamatát, és 6 százalékon a letéti rátát. A kereskedelmi bankok kötelező lej és valuta tartalékrátáját sem módosították. Ez a döntés összhangban van az elemzők várakozásával.
A román jegybank legutóbb január elején emelte 25 bázisponttal 7 százalékra az alapkamatot, de tavaly novemberben és októberben is volt egy 50, illetve 75 százalékpontos emelés az egyre gyorsuló infláció miatt.
Román elemzők többsége arra számít, hogy a jegybank januári döntésével véget ért az alapkamat-emelési sorozat, és egyelőre nem számítanak újabb növelésre. Romániában 16,4 százalékra mérséklődött tavaly decemberben az éves infláció, miután novemberben 16,8 százalék volt. A bukaresti jegybank arra számít, hogy az idén év végén 11,2 százalékra, majd 2024 harmadik negyedévének végére 4,2 százalékra mérséklődik az éves fogyasztói árindex.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában