Tüntetés

2023.02.02. 18:26

Három napos tüntetést szervez a jövő héten a Sanitas Bukarestben

Illusztráció

Forrás: Facebook/Sanitas

Agerpres

Három napos tüntetésre készülnek a bukaresti kormánypalota előtti téren a Sanitas egészségügyi szakszervezeti szövetség tagjai, követelve a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozókkal szembeni törvényes kötelezettségeit, különben ágazati szintű kollektív munkaügyi konfliktus kirobbantásával fenyegetnek.
A szövetség Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben rámutatnak, hogy szerdai ülésén a Sanitas országos vezetőtanácsa döntött a két héttel ezelőtt bejelentett tiltakozó akciók időzítéséről. E szerint 2023. február 6-án, 7-én és 8-án 10:00 és 14:00 óra között a szakszervezeti tagok a kormánypalota előtti téren tüntetnek, követelve a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozókkal szembeni törvényi kötelezettségeit. „Ameddig a hatalom tagjai figyelmen kívül hagyják a két ágazat valódi szükségleteit, a szociális párbeszéd alapvető szabályait és a munkavállalók jogait, a Sanitas valamennyi törvényes formát és eszközt felhasználva tiltakozni fog, és nem riad vissza a kollektív munkaügyi konfliktus ágazati szintű megnyitásától sem” - olvasható a bejegyzésben.
A Sanitas képviselői az inflációt ellensúlyozó, 15 százalékos általános béremelést kérnek az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók számára. Követelik továbbá, hogy a kormány sürgősen kezdeményezzen tárgyalásokat a szakszervezetekkel a közalkalmazottak bérezéséről szóló új törvény tervezetéről. Követelik az egészségügyi és szociális ellátó intézmények méltányos és elégséges finanszírozásának biztosítását is. „A Sanitas jövő héten induló tiltakozó akciósorozata mindaddig folytatódik, amíg nem rendezik a követeléseinket, és szakszervezeti tagjaink helyzete nem javul jelentősen” - figyelmeztetnek a szakszervezeti vezetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában