Iskolabuszok

2023.02.22. 13:01

Erdély 31 szórványtelepülésén indítja el ősztől iskolabusz-programját a Rákóczi Szövetség

Erdély 31 szórványtelepülésén indítja el a következő tanévtől iskolabusz-programját a Rákóczi Szövetség, amely a magyar kormány támogatásával, és az Iskola Alapítvánnyal együttműködve valósítja meg tervét - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

MTI

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára rámutatott: az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti, a csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell. „Egy ilyen eszköz lehet az iskolabuszokból álló hálózatnak a fenntartása, ami segíti a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést” - nyilatkozta Panyi Miklós az MTI-nek.
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába. Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken - mondta -, ahol a program hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában