Temesvár

2023.02.28. 16:03

Emanuel Ungureanu szerint egy orvosi tanulmány keretében a temesvári szívkórházban is ültettek be betegeknek használt defibrillátorokat

Illusztráció

Forrás: defibmachines.co.uk

Agerpres

Egy orvosi tanulmány keretében a szív- és érrendszeri betegségek temesvári intézetében is ültettek be a betegeknek használt defibrillátorokat - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Emanuel Ungureanu.
A politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég a iaşi-i Sf. Spiridon kórház kardiológusát, Dan Tesloianut előzetes letartóztatásba helyezték, mivel holttestekből eltávolított szívritmus-szabályozókat és defibrillátorokat ültetett be betegeinek.
Ungureanu tájékoztatása szerint a temesvári intézet munkatársai azt vizsgálták, hogy a sterilizálás után újrahasznált beültethető defibrillátorok ugyanolyan biztonságosak-e funkcionalitás és a fertőzési arány szempontjából, mint az új eszközök. Az orvosi tanulmányokba 2000 és 2014 között 271 szívbeteget vontak be, akik közül 157-en kaptak használt defibrillátort. „A 14 év alatt holttestekből eltávolított vagy egyéb tudományos tevékenységekből származó - nem tudhatjuk, mert ezt nem részletezik - eszközöket ültettek be a betegeknek a temesvári intézetben” - mondta a politikus. Hozzátette, a vizsgálat azzal a következtetéssel zárult, hogy az ellenőrzött és megfelelően sterilizált defibrillátorok ugyanolyan biztonságosak, mint az újak. „Ezek a tanulmányok azt bizonyítják, hogy vannak még egészségügyi intézmények, amelyek újra felhasználtak egyszer használatosnak szánt eszközöket. A kísérlet a betegek érdekeit volt hivatott szolgálni” - fogalmazott a politikus.
Az USR képviselője szerint az országos gyógyszerügynökségnek tisztáznia kell a bizonyos kórházakban újrahasznált eszközök helyzetét. Meglátása szerint ugyanakkor a tanulmányban részt vevő temesvári orvosoknak is meg kellene magyarázniuk, hogy miért használták újra azokat az eszközöket. „Miért nem jelentik ki nyilvánosan, hogy az emberéletek megmentése volt a céljuk, nem pedig az, hogy meggazdagodjanak abból a pénzből, amelyet esetleg a páciensektől kaptak feketén?” - tette fel a kérdést.
Ungureanu felszólította a temesvári intézet képviselőit, tisztázzák, hogy biztonságban vannak-e azok a betegek, akiknek használt készülékeket ültettek be a testükbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában