Megbeszélés

2023.02.07. 15:14

Ciucă bolgár hivatali kollégájával beszélt a Duna hajózhatóságának projektjéről és a schengeni csatlakozásról

Forrás: gov.ro

Agerpres

A bukaresti és szófiai kormány közötti korábbi találkozókon megbeszélt közös projektek mielőbbi megvalósításáról, valamint Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozásáról folytatott távmegbeszélést kedden Nicolae Ciucă kormányfő bolgár hivatali kollégájával.
A kormány közleménye szerint Galab Donev bolgár miniszterelnök és Nicolae Ciucă is megerősítette, kész konkrét lépéseket tenni a Duna állandó hajózhatóságának biztosítására és egy új híd építésére a Giurgiu-Ruse térségben, tekintve, hogy ez a két projekt mind a két ország, mind az egész régió és az Európai Unió érdekeit is szolgálja.
A román kormányfő arra ösztönözte a bolgár felet, hogy minél előbb véglegesítse a Fast Danube európai projekt jóváhagyásához és végrehajtásához szükséges eljárásokat, amely a folyómeder kikotrásával évszaktól függetlenül jó hajózási feltételeket fog biztosítani a Dunán.
A két miniszterelnök ugyanakkor megállapodott abban, hogy folytatják a megbeszéléseket a közös megújulóenergia-projektek fejlesztéséről.
Megerősítették, továbbá is fontosnak tartják, hogy Románia és Bulgária közösen csatlakozzon a schengeni térséghez, és leszögezték, különösen fontos a kétoldalú és európai szintű jó együttműködés és koordináció, hogy ez a célkitűzés idén megvalósulhasson.
Ennek érdekében hangsúlyozták az illegális migráció elleni további küzdelemre és az Európai Unió külső határainak védelmére irányuló európai intézkedések gyakorlatba ültetésének fontosságát - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában