Rangsor

2023.02.21. 17:42

Ciucă: A szeizmikus kockázat szintje szerint kell rangsorolni az épületkonszolidációs projekteket

Illusztráció

Forrás: mesagerulbn.ro

Agerpres

Nicolae Ciucă miniszterelnök felkérte Cseke Attila fejlesztési minisztert, hogy dolgozzon ki egy tervet a szeizmikusan veszélyeztetett épületek konszolidációjára vonatkozó összes projekt megvalósításának nyomon követésére. A kormányfő a szeizmikus kockázatelemzéssel foglalkozó tárcaközi bizottság első ülésén elnökölt kedden.
Kifejtette, tervekben és projektekben nincs hiány ezen a téren, csak a megvalósítás akadozik, ezért fontos, hogy a bizottság ösztönözhesse és monitorozhassa a projektek végrehajtását. A fejlesztési tárca hatáskörébe tartozik a projektek jóváhagyása és koordinálása, de fontos a helyi hatóságokkal egyeztetni a megvalósításukat, mert az ő felelősségük, ami a közösségükben történik - mondta a kormányfő Cseke Attilának.
Ciucă szerint fontos ugyanakkor, hogy az állami költségvetésből megvalósítható programok mellett az európai alapokból - a kohéziós és a PNRR keretében rendelkezésre álló alapokból - finanszírozható programokra és projektekre, valamint a különböző intézmények - például a Világbank által - finanszírozott egyéb programokra is összpontosítsanak, és a bizottság nyomon kövesse mindezeket.
A kormányfő hangsúlyozta, hogy a szeizmikusan veszélyeztetett épületek konszolidációjának terén prioritást jelentenek az oktatási és az egészségügyi intézmények, illetve azok a közintézmények, amelyekben nagy számú alkalmazott dolgozik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagyon világos rangsorolásra van szükség a szeizmikus kockázat szintje szerint, és meg kell találni a pénzügyminisztériummal közösen a pénzügyi forrásokat a finanszírozásra ott, ahol ez nem biztosított. Hozzátette, a helyi közigazgatási hatóságoknak is kell venniük a részüket a finanszírozásban.
Cseke Attila fejlesztési miniszter arról számolt be a bizottságban, hogy a szeizmikusan veszélyeztetett épületek konszolidációját célzó kományprogramra kiírt pályázati felhívás lejártáig 366 pályázatot regisztráltak összesen 5,7 milliárd lej értékben 132 lakóházra és 234 középületre, és március 1-jén foglalják be miniszteri rendeletbe a finanszírozást elnyerő projekteket. A miniszter felidézte, hogy a program keretében január 3-tól február 20-a éjfélig lehetett pályázatot benyújtani, és a projektek finanszírozását az állami költségvetésből biztosítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában