Munka

2023.02.11. 20:43

Budăi: akik munkaképesek, de nem akarnak dolgozni, nem részesülnek minimális integrációs jövedelemben

Marius Budăi munkaügyi miniszter szombaton kijelentette, hogy a munkaképes, de dolgozni nem akaró személyek nem fognak a minimális integrációs jövedelemben részesülni az állam részéről.

Agerpres

A tárcavezető szombaton részt vett egy európai alapokról szóló vitán, amit Victor Negrescu európai parlamenti képviselő szervezett Gyulafehérváron. Ennek keretében beszélt a sürgősségi rendelettel tavaly jóváhagyott minimális integrációs jövedelemről is, amely elmondása szerint három rendkívül fontos célkitűzésre koncentrál. Ezek közül az egyik az elszegényedés megelőzése, illetve minél több ember kiemelése a szegénységből, vagy az elszegényedés kockázatát hordozó helyzetből. A második a munkavállalás ösztönzése –magyarázta a miniszter, hangsúlyozva, hogy aki munkaképes, de nem akar dolgozni, nem fog támogatásban részesülni. Budăi szerint a harmadik célkitűzés az, hogy biztosítják a nehéz helyzetben levő családok gyermekeinek az oktatáshoz való hozzáférést, és megakadályozzák az iskolai lemorzsolódást.

A munkaügyi miniszter elmagyarázta, hogy amikor egy család kérelmezi a minimális integrációs jövedelmet, a családban lévő munkaképes személyek automatikusan bekerülnek a munkaerő-elhelyezési ügynökségek nyilvántartásába, és miután segélyezési kérésüket jóváhagyták, kötelesek elmenni az ügynökségekhez, ahol munkahelyet keresnek nekik, szükség esetén tanácsadásban, szakképzésben vagy átképzésben részesítik őket. "Ha ezt visszautasítják, azt jelenti, nincs szükségük erre a jövedelemre" - nyomatékosította Marius Budăi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában