Schengen

2023.02.13. 14:17

Bajorország latba veti befolyását Ausztriánál Románia schengeni csatlakozása érdekében

Forrás: Facebook

MTI

Bajorország támogatja Románia felvételét a schengeni övezetbe, és megpróbálja meggyőzni a román és bolgár csatlakozás ellen szavazó Ausztriát, hogy ne akadályozza felvételüket a határellenőrzés nélküli térségbe - ígérte Markus Söder, a német tartomány miniszterelnöke hétfőn Bukarestben, Nicolae Ciuca román miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően.
Közös sajtóértekezletükön rámutatott: az Európai Unióban nincsenek első- és másodrangú tagállamok, egyik államnak sem kell kioktatnia a másikat. Söder azt mondta: az erdélyi szászokon és bánsági svábokon kívül is nagyon sok román állampolgár él és dolgozik Bajorországban, ők a legnagyobb külföldi közösség, és Bajorország büszke rájuk. Rámutatott: bukaresti látogatásával elismerését fejezi ki Romániának az utóbbi években elért fejlődésért. Markus Söder felidézte: néhány éve még nem lehetett tudni, milyen irányba indul Románia, de azóta sokat tett a korrupció megfékezéséért, ezt pedig támogatni kell. Söder szerint az igazságszolgáltatási és rendőri szervek együttműködése is jó, de ezt még javítani szeretnék.
Nicolae Ciuca úgy vélekedett, hogy a német tartomány és Románia együttműködését az ipar, a digitalizálás, a mesterséges intelligencia, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság terén lehet erősíteni. Hozzátette: a tavalyi első kilenc hónapban Románia és Bajoroszág kereskedelmi forgalma elérte a 7 milliárd eurót.
A román miniszterelnök bejelentette, hogy újrakezdik a román-bajor kormányközi vegyes bizottság munkáját, együttműködnek az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek elhárításában, és közösen támogatják a nehéz helyzetbe került Moldovát is. A két kormányfő közös nyilatkozatot írt alá hétfőn Románia és Bajorország kapcsolatainak megerősítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában