Felszólítás

2023.02.13. 08:04

Felelősségteljes kommunikációra szólítják fel az orvosokat a koronavírus-fertőzés és más betegségek kezelését illetően

Illusztráció

Agerpres

A Román Orvosi Kamara (CMR) vasárnap felszólított minden romániai orvost, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslást gyakorolja, az egészségügyi irányelveken és terápiás protokollumokon alapuló kezeléseket ajánljon a pácienseknek, és felelősségteljesen kommunikáljon a nyilvánosság előtt valamennyi betegségről.
A felhívást azt követően tették közzé, hogy egy sajtótájékoztatón több orvos állítólag megkérdőjelezte a Covid-19 világjárványt és a koronavírus elleni védőoltást is. „A Román Orvosi Kamara felelős kommunikációt sürget a Covid-19 és más betegségek kezelésével kapcsolatban, beleértve a szubjektív tapasztalatok bemutatásának módját, függetlenül attól, hogy azokat szakmai tapasztalatként vagy páciensként átélt helyzetként említik meg a nyilvánosság előtt” - olvasható a testület közleményében. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a betegségekről és orvoslásról szóló vitákat semmiképpen nem szabad a politikai pártok érdekeinek vagy nézeteinek népszerűsítésére használni.
A testület felhívja a figyelmet az orvosok azon felelősségére, hogy megbízható forrásokból származó, megalapozott tudományos bizonyítékokon alapuló információkat terjesszenek, és a hatályos irányelveknek és protokollumoknak, valamint az érintett intézmények ajánlásainak megfelelően írjanak fel kezeléseket. „A Román Orvosi Kamara támogatta azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek lehetővé tennék bármely orvos szankcionálását a szakma gyakorlásának felfüggesztésével, ha olyan elméleteket terjeszt a nyilvánosság előtt, amelyek tudományosan nem igazoltak, a közölt információkkal félrevezethetik a lakosságot és veszélyeztetik a közegészségügyet” - idézi a közlemény Daniel Coriu CMR-elnököt.
Az egészségügyi szakemberek felelőssége mind magára az orvoslásra, mind pedig a kezelés sikerét befolyásoló információk közlési módjára kiterjed - szögezi még le a közlemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában