CNAS

2023.02.08. 14:05

Az elmúlt öt évben megduplázódtak a rákkezelésre fordított költségek

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A rákkezelésre fordított kiadások az elmúlt öt évben megduplázódtak, a 2017-es közel 1,5 milliárd lejről 3,9 milliárd lejre emelkedett az országos onkológiai program költségvetése - jelentette ki szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.
Adela Cojan a romániai rákbetegek egyesületeinek szövetségének (FABC) szakmai rendezvényén beszélt erről. Rámutatott, hogy tavaly áprilistól szerepelnek a programban a kockázati táblázatok is, amelyek azonosítják a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos fő kockázati tényezőket.
Cojan szerint a terápiás központok száma is növekedett, tavaly 24.000 rákbeteg páciensnek biztosítottak kezelést ezekben az intézményekben a tíz évvel ezelőtt kezeléshez jutó 8000-9000 személyhez képest. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben tervezik a sztereotaxiás sugárterápia felvételét is a rákos betegek sugárterápiájának programjába.
Beszámolt továbbá arról, hogy a szakemberekkel folytatott egyeztetéseket követően az emlőrák, a petefészekrák, a tüdőrák és a vastagbélrák személyre szabott kezelésére szolgáló genetikai markerek bevezetéséréről is határoztak.
Diana Păun elnöki tanácsadó a konferencián arról beszélt, hogy Románia messze elmarad a többi uniós tagállamtól a rák megelőzésében és leküzdésében, a szűrővizsgálatok lefedettsége nagyon alacsony, különösen a kisjövedelmű és alacsony iskolai végzettségű emberek, valamint a vidéki területeken élők körében. Emiatt további erőfeszítésekre van szükség ezen a területen - hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában