Lavina

2023.02.05. 10:20

Tűzoltók evakuálják a turistákat a lavina által megrongált Capra menedékházból

Forrás: IPJ Argeș

Agerpres

Argeş megyei tűzoltók evakuálják a turistákat vasárnap délelőtt a Fogarasi-havasokban található Capra menedékházból, amelyet hajnalban megrongált egy lavina. Az Argeş megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a mintegy hatvan turista evakuálását a szálláshely működtetői kérték. A helyszínre több tűzoltóautót, két mikrobuszt és egy SMURD-autót küldtek. Az akcióban részt vesznek hegyimentők, csendőrök és utászok is.

Fotó: Facebook/Radu Hera

A felügyelőség közölte, hogy a turistákat a legközelebbi menedékházba próbálják meg elszállítani. Ez a Transzfogarasi út 104-es kilométerszelvényénél található. Ennek az országútnak a 104-es kilométerszelvényétől 2022. október 30-tól hivatalosan tilos a forgalom. A hatóságok ezért vizsgálják, hogyan jutottak fel a turisták a Transzfogarasi út 107-es kilométerszelvényénél található Capra menedékházig a lezárt útszakaszon. Az Argeş megyei rendőrség vasárnap délelőtt közölte, hogy a szabálysértők bírságra számíthatnak.

Vasárnapra virradóra két nagy lavina is lezúdult a Fogarasi-havasokban 2000 méter feletti magasságban. Az egyik a Capra menedékházat is megrongálta, a másikat a Bilea-tó környékén figyelték meg. Személyi sérülés nem történt.

A Szeben megyei Salvamont igazgatója, Dan Popescu arra kérte a Fogarasi-havasokban tartózkodó túrázókat, hogy ne hagyják el a menedékházak környékét. Ezt az Agerpresnek  nyilatkozva azzal indokolta, hogy jelenleg a sűrű havazás és a szél erősödése miatt 1800 méter alatt is fokozott a lavinaveszély.

Az igazgató elmondta, hogy a Capra menedékházra zúduló lavina megrongált több leparkolt gépkocsit is. 

Fotó: Facebook/Radu Hera

Mindeközben az idei télen először a maximális ötös fokozatúra emelték a meteorológusok a lavinaveszélyt a Fogarasi-havasokban 1800 méter feletti magasságban. Narcisa Milian meteorológus az Agerpresnek elmondta, hogy a figyelmeztetés kiterjed a Bilea-tó térségére is, ahol a hóréteg vastagsága vasárnap reggel elérte a 246 centimétert.

Aggasztóan sok esethez riasztották a hegyimentőket

A Salvamont vasárnapi tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában 'aggasztóan nagy számú' esethez riasztották a hegyimentőket. Az intézmény diszpécserszolgálatához az egy nap alatt 102 segélyhívás érkezett. A hegyimentők 118 személyen segítettek, közülük 57 sérültet átadtak a mentőszolgálat vagy a SMURD munkatársainak. A legtöbb segélyhívás (13) a sinaiai Salvamonthoz érkezett. A brassói és a kolozsvári hegyimentőket kilencszer, a voineasaiakat és a borsabányaiakat hétszer riasztották az elmúlt 24 órában. A Salvamont figyelmezteti a turistákat, hogy a meteorológusok előrejelzései szerint hegyvidéken szélsőséges időjárási viszonyok várhatók, erős széllel és havazással, korlátozott látási viszonyokkal, alacsony hőmérséklettel és fokozott lavinaveszéllyel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában