Intézkedés

2023.01.26. 19:33

Virgil Popescu: Folyamatban van a munkások szállítási körülményeinek javítása a Jilţ külszíni bányánál

Forrás: antena3.ro

Agerpres

Virgil Popescu energiaügyi miniszter csütörtökön közölte, hogy elrendelte az Olténiai Energetikai Komplexumnál dolgozók szállítási körülményeinek sürgős javítását, az új vezetőségnek a jövő hét végéig világos beruházási tervet kell benyújtania a bányászat biztonságos működtetésére és az alkalmazottak munkavédelmi felszerelésének biztosítására.
A tárcavezető a kormányülésen ismertette Nicolae Ciucă kormányfő kérésére a Gorj megyei Jilţ külszíni bányánál történt munkabaleset nyomán elrendelt ellenőrzés előzetes jelentésének következtetéseit. Ezek szerint a tragikus esemény egyik fő oka az volt, hogy személyszállításra alkalmatlan járműveket használtak a munkások szállítására a bánya területén, a másik pedig az utak rossz állapota.
Elmondta: felkérték az új vezetőség tagjait, hogy sürgősen javítsanak a személyszállítási körülményeken, és ez folyamatban van a Munkaügyi Felügyelőség támogatásával. A vállalat teljes gépkocsiparkját ellenőrzik. A 48 bérelt járműből 29-et jelenleg biztonságosan lehet használni. További 14 darab 4x4-es meghajtású, a bányászok szállítására alkalmas járművel fogják kiegészíteni a vállalat gépkocsiparkját.
Megemlítette továbbá, hogy a vállalat vezetőségének 15 napos határidőt szabott meg a bányászat biztonságos működtetésére és az alkalmazottak munkavédelmi felszerelésének biztosítására, illetve a biztonságos szállításra irányuló beruházási terv bemutatására. „Ebből a határidőből már eltelt hét nap, tehát jövő hét végéig a vezetőségnek ismertetnie kell a beruházási tervet. Azt követően gondom lesz rá, hogy az intézkedéseket végrehajtsák” - szögezte le Popescu.
A miniszter emlékeztetett, hogy a Dél-Jilţ felszíni bányakitermelésen múlt héten történt, három emberéletet követelő munkabaleset után az első intézkedése azt volt, hogy menesztette az Olténiai Energetikai Komplexum több igazgatóját, többek között a külszíni bánya tevékenységéért közvetlenül felelős igazgatókat is. A komplexum beruházási igazgatóját szintén leváltotta tisztségéből, főként a bánya területén levő utak siralmas állapota miatt. Hozzátette, a tárca ellenőrző testülete folytatja az ellenőrzéseket a komplexumnál.
Marius Budăi munkaügyi miniszter a munkafeltételeket vizsgáló ellenőrzés következtetéseiről számolt be. Ami a helyszínre kiszálló vizsgálócsoportnak elsőként szembetűnt, az a járművek gumiabroncsainak rossz állapota volt - magyarázta a miniszter.
Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy 2016 óta 158 ellenőrzést végeztek a munkaügyi felügyelők a bányánál, melyek során 210 intézkedést rendeltek el és 436 ezer lejre bírságoltak. Bár minden kirótt bírságot megtámadtak a bíróságon, a Munkaügyi Felügyelőség a perek 95 százalékát megnyerte eddig - hangsúlyozta még a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában