Töltöttség

2023.01.27. 15:06

Szakértők: alacsonyabb az európai átlagnál a hazai gáztárolók töltöttsége, de nem kell aggódni

Románia gáztárolóinak töltöttsége 68,3 százalékos, alacsonyabb a 74,8 százalékos európai átlagnál, de a gázfogyasztók számára ez nem ad okot aggodalomra - véli az Intelligens Energia Egyesület.

Agerpres

A szervezet pénteki közleménye szerint a következő napokban várható hőmérsékletcsökkenés miatt a fogyasztás valószínűleg napi 53 millió köbméterre nő, ami normális körülmények között nem okoz fennakadást a gázellátásban.

Az egyesület szerint Európában számos ország az idei tél enyhe időjárását és az alacsony tőzsdei gázárakat arra használta ki, hogy a következő télre felkészülve földgázt tároljon. Romániában azonban a szolgáltatók siettek felhasználni a tárolókban lévő drága gázt, mert egy újabb ciklusra történő tárolásuk további költségeket, így magasabb értékesítési árakat is jelentene. Vagyis Romániában a gázárak alacsonyan tartása fontosabb az energiabiztonságnál - állapították meg a szervezet szakértői.

A közlemény szerint jelenleg a Romániában termelt, illetve tárolt gázmennyiség a hazai fogyasztás fedezése mellett lehetővé teszi naponta mintegy 2,2 millió köbméter gáz exportját is. A tárolókból naponta legtöbb 24-25 millió köbméter gázt lehet felhasználni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában