Közlemény

2023.01.30. 17:50

Őrizetbe vette a DNA a Romarm védelmi ipari vállalatcsoport vezérigazgatóját

Őrizetbe vette hétfőn a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Romarm védelmi ipari állami vállalatcsoport vezérigazgatóját. Gabriel Ţuţut hivatali visszaéléssel, befolyással üzérkedéssel és közokirat-hamisítással gyanúsítják a koronavírus-járvány alatt végrehajtott egészségügyi beszerzések ügyében.

Forrás: Agerpres

Agerpres
A DNA közleménye szerint egy további személy ellen befolyás vásárlása gyanújával vizsgálódnak ugyanebben az ügyben. Az AGERPRES értesülései szerint a román labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányáról, Victor Piţurcáról van szó. A vádhatóság szerint 2020 márciusa és 2021 szeptembere között Gabriel Ţuţu a Romarm vezetőjeként a törvényi előírásokat megszegve két közbeszerzési szerződést írt alá egy több cégből álló társulással védőmaszkok gyártására szolgáló hét gép megvásárlására, amelyek azonban nem feleltek meg a szabványoknak. A konzorciumot alkotó egyik cég Victor Piţurcă ellenőrzése alatt állt.
A két szerződéssel 8.647.584 lejes kárt okoztak a Romarmnak, ennyibe kerültek ugyanis a gépek, a megvásárolt alapanyagok, illetve az utólag beszerzett alkatrészek és a kapcsolódó szolgáltatások.
A DNA szerint ugyanakkor 2020. március 19-e és április 10-e között Gabriel Ţuţu egyebek mellett azt kérte a társuláshoz tartozó cégektől, hogy vonják be egyik barátját a védelmi minisztériumnak szánt nem megfelelő védőmaszkok beszállításába. Bár az illető nem végzett a beszállítói szerződéshez kapcsolódó tevékenységet, a társulásnak egy tanácsadói szerződés alapján át kellett utalnia neki a szerződésekből származó profit 40 százalékát. Ezekért a "szolgáltatásokért" cserében Gabriel Ţuţu megígérte a társuláshoz tartozó cégeknek: befolyását latba vetve kijárja a védelmi minisztérium illetékeseinél, hogy versenytárgyalás nélkül ítéljék oda nekik a szerződéseket, problémamentes legyen a termékek átvétele és időben történjen meg a kifizetés. Mindezekért Gabriel Ţuţu 50 ezer lejt kapott - állítják az ügyészek.
Az ügyben további személyek ellen is vizsgálódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában