Időjárás

2023.01.19. 13:08

Megdőlt a januári melegrekord Romániában

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

MTI

Megdőlt a januári melegrekord szerdán Romániában, ahol az ország déli részén, a fővárostól 130 kilométernyire található, Duna-parti Turnu Magurele városban 22,4 Celsius-fokot mértek - közölte csütörtökön a román közszolgálati rádió az országos meteorológiai és vízügyi szolgálat ügyeletesét idézve. Mihai Hustiu elmondta: a mérések kezdete óta eddig Oravicabányán mérték a legmagasabb januári hőmérsékletet Romániában: 2001 január 7-én a bánsági városban 22,2 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.
Bukarestben is januári csúcsot döntött a szerdai 20,6 fokos hőmérséklet, ahol a korábban mért legmagasabb érték 18 Celsius-fok volt. További 35 dél-bánsági, olténiai, munténiai, moldvai és dobrudzsai mérőállomáson is megdőlt szerdán az eddigi helyi januári rekord. A szakember szerint csütörtökön hasonlóan meleg időre lehet számítani az ország déli részén, de péntektől nyugati, észak-nyugati irányból újabb hidegfront éri el Romániát, sok csapadékkal, a hegyvidéken pedig kiadós havazással és viharos széllel. 
Az országos meteorológiai és vízügyi szolgálat keddi közleménye szerint a 2022-es év volt a harmadik legmelegebb Romániában a mérések kezdete óta, a tavalyi 11,77 Celsius-fokos átlaghőmérséklet pedig 1,55 fokkal haladja meg az 1981-2010-es időszak átlagát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában