Schengen

2023.01.28. 10:25

Aurescu: Románia továbbra is részt vállal az Európai Unió külső határainak hatékony védelmében

Románia továbbra is részt vállal az Európai Unió külső határainak hatékony védelmében, és jogos az az elvárása, hogy felvegyék a belső határellenőrzés nélküli térségbe – mondta pénteken Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Forrás: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/Facebook

Agerpres

A román diplomácia vezetője háromoldalú megbeszélést folytatott Catherine Colonna francia külügyminiszterrel, valamint Wopke Hoekstra holland miniszterelnök-helyettessel, a Holland Királyság külügyminiszterével. A megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tartottak.

Bogdan Aurescu azt mondta, a találkozón jelezte, hogy teljes mértékben jogos és indokolt Románia azon elvárása, hogy felvegyék a schengeni térségbe mindazon erőfeszítések elismeréseként, amelyeket az utóbbi években, de főleg az utóbbi periódusban tett. Emlékeztetett, hogy az ország felkészültségét azok a szakértői küldöttségek is elismerték, amelyek októberben, majd novemberben Romániába látogattak. A schengeni csatlakozásról Aurescu azt mondta, az nemcsak Románia, hanem az egész Európai Unió érdeke, mert így érvényesül az európai egység és szolidaritás elve.

Hangsúlyozta, Románia továbbra is szerepet vállal az Európai Unió külső határainak hatékony védelmében és a régió biztonságának megszilárdításában. Az illegális migráció visszaszorítása érdekében Románia konstruktívan áll hozzá az európai szintű intézkedések jóváhagyásához és gyakorlatba ültetéséhez. Az Európai Unió külső határait meg kell erősíteni – szögezte le a román külügyminiszter. "Ez Románia álláspontja, még akkor is, ha mi elutasítjuk a schengeni csatlakozás és az illegális migrációval kapcsolatos európai fejlemények között mesterségesen létrehozott összefüggést" – mondta Aurescu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában