Schengen

2023.01.12. 14:05

Aurescu: A schengeni csatlakozás továbbra is prioritás Románia számára

Forrás: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Agerpres

A schengeni csatlakozás továbbra is elsődleges célkitűzés, és Románia számít rá, hogy az EU Tanácsának soros elnökségét ez év elejétől ellátó Svédország közvetítőként fogja támogatni Bukarestet ebben a folyamatban - nyilatkozta csütörtökön Bogdan Aurescu.
A külügyminiszter erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Svédország bukaresti nagykövetsége szervezett a svéd EU-elnökség átvétele alkalmából.
Aurescu emlékeztett arra, hogy Románia „gyakorlatilag az Európai Unió biztonságának őre” az ukrajnai háború okozta helyzetben. Az ország schengeni csatlakozásának december 8-i leszavazásáról kijelentette, hogy Romániát igazságtalanság érte, amikor nem teljesültek jogos elvárásai.
Mindazonáltal a csatlakozási folyamatot nem kell nulláról kezdeni, Románia a már eddig elért eredményeire építkezik, és ebben számít a svéd elnökség támogatására - tette hozzá Aurescu.
Therese Hyden, Svédország romániai nagykövete azt mondta, a schengeni csatlakozás kérdését akkor tűzik az EU Tanácsának napirendjére, amikor 'a körülmények kedvezőek lesznek', azaz amikor Ausztria jobb belátásra tér Romániával, Hollandia pedig Bulgáriával kapcsolatban.
A diplomata kijelentette, 'intenzíven' fognak dolgozni ezen az ügyön, de még korainak tartja megjósolni a két ország felvételének időpontját a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában