Hét vulkán kihívás

2023.01.21. 20:05

Adrian Ahriţculesei megmászta az Antarktiszon a Sidley-hegyet, ezzel teljesítette a Hét vulkán kihívást

Forrás: Facebook/Costel Avram

Agerpres

A szombaton továbbított videóüzenet szerint a petrozsényi Adrian Ahriţculesei hegymászó megmászta az Antarktiszon található 4285 méter magas Sidley-hegyet, és ezzel ő lett az első romániai férfi, aki sikeresen teljesítette az úgynevezett Hét vulkán kihívást. Az üzenet szerint a csúcsot január 17-én, antarktiszi idő szerint 16 órakor érte el mínusz 35 Celsius-fokos hidegben.

Forrás:  Facebook/Costel Avram

„Ma, 2023. január 17-én, délután 4 órakor - antarktiszi idő szerint - megmásztam Antarktisz legmagasabb vulkánját, a Mount Sidley-t. Így sikerült megmásznom mind a hét kontinensen a legmagasabb vulkánt. Nagyon boldog vagyok! Hálás vagyok istennek, hogy segített beteljesíteni ezt az álmot! Köszönöm mindenkinek a bátorítást és a támogatást! (...) Nagyon hideg van, a hőmérő mínusz 35 fokot mutat. Viszlát mindenkinek! Isten segítsen!” - mondta üzenetében az alpinista.

Forrás:  Facebook/Costel Avram

Adrian Ahriţculesei hegymászó január 4-én indult el az Antarktiszra megmászni a 4285 méter magas Sidley-hegyet, hogy ezzel az utolsó bevett csúccsal teljesítse az úgynevezett Hét vulkán kihívást. Ennek lényege, hogy az egyes kontinensek legmagasabb vulkánjait kell megmászniuk a hegymászóknak. Ezek a következők: Damavand (5609 m) - Irán, Ázsia, Mount Giluwe (4367 m) - Óceánia és Ausztrália, Pico de Orizaba (5636 m) - Észak-Amerika, Elbrus (5642 m) - Európa, Ojos del Salado (6893 m) - Dél-Amerika, Kilimandzsáró (5895 m) - Afrika, Mount Sidley - Antarktisz (4285 m). A 38 éves petrozsényi hegymászó január 6-án érkezett meg a chilei Punta Arenasba, ahol az antarktiszi expedíció szervezőivel találkozott. A január 6-21. közötti expedíció költségei elérték a 70.000 dollárt. Adrian Ahriţculesei január 24-én tér vissza Romániába. A Hét vulkán kihívást a romániai hegymászók közül eddig csak Crina 'Coco' Popescu teljesítette 2012-ben. A női alpinista akkor 16 éves volt.

Forrás:  Facebook/Costel Avram

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában