Energia

2022.12.17. 13:29

Virgil Popescu: Románia zöldenergia-szállító vezeték megépítését tervezi Tuzla és Podişor között

A tervek szerint Románia előbb a Tuzla és Podişor között, majd a BRUA gázfolyosó nyomvonalán zöldenergia-szállító vezetéket épít, amelyik összeköti az ország keleti és nyugati részét - jelentette be szombaton az energiaügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Forrás: Virgil Popescu/Facebook

Agerpres

Virgil Popescu bejelentésének előzménye, hogy aznap a Cotroceni-palotában Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő, Irakli Garibasvili grúz kormányfő, Nicolae Ciucă román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök megállapodást írt alá egy zöld villamos energiát szállító vezeték közös megépítéséről.

"A ma aláírt megállapodás a négy államnak azon az érdekén alapul, hogy megerősítsék a saját energiabiztonságukat, illetve a régió energiabiztonságát, összekapcsolják az energiahálózataikat, diverzifikálják az ellátási forrásokat, kiaknázzák a Kaszpi-tenger térségében rejlő zöldenergia-termelési lehetőségeket, és emeljék a zöldenergia részarányát saját országuk fogyasztásában" – írta bejegyzésében a miniszter. Popescu szerint a megállapodás pénzügyi és műszaki keretet biztosít a Romániát Azerbajdzsánnal összekötő, Grúzián keresztül és a Fekete-tengeren át vezető, zöld villamosenergiát szállító vezeték megépítésére, majd az áramnak Magyarországra és Európa többi részébe való szállítására. A Fekete-tenger alatti energiavezeték-projekt része az Európai Unió és Azerbajdzsán közötti energetikai megállapodásoknak, ugyanakkor az EU Global Gateway stratégiájának részeként Grúzia számára kiemelt projekt.

Az energiaügyi miniszter úgy véli, hogy a megállapodás nagyon fontos lépés Románia és Európa energiabiztonsága szempontjából. Bejegyzésében azt is megemlítette, hogy Románia 2023 januárjától Azerbajdzsántól fog földgázt importálni. "Románia az energiapiac fontos csomópontjává válik mind a villamos energia, mind a földgáz tekintetében. Partnereinkkel együtt pedig fejlesztjük a beruházásokat Romániában az ország és a régió energiabiztonságáért és -függetlenségéért" – közölte az energiaügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában