Kormányzati források

2022.12.11. 14:28

November 18-áig Ausztria nem jelezte, hogy ellenezné Románia schengeni csatlakozását

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Az osztrák fél november 18-a előtt nem jelezte, hogy ellenezné Románia schengeni csatlakozását - nyilatkozták az AGERPRES hírügynökségnek kormányzati források. Ezek szerint 2021 júliusa és 2022 novembere között csaknem 30 olyan kapcsolatfelvételre került sor a két ország között, amelyeken az osztrák fél vagy támogatásáról biztosította Románia schengeni csatlakozását, vagy méltányolta a rendőri és határrendészeti együttműködést. Legutóbb a bukaresti belügyminisztérium által november 16-án megszervezett Salzburg Fórumon fejezte ki támogatását Ausztria.
Maga Gerhard Karner osztrák belügyminiszter is megerősítette a január 24-én román hivatali kollégájával, Lucian Bodéval folytatott bécsi munkamegbeszélésen, hogy országa támogatja Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli térséghez, és nagyra értékelte a két ország közötti együttműködést az illegális migráció elleni küzdelem terén.
A kormányzati források rámutattak, Gerhard Karner 2022. november 18-i bejelentése előtt - miszerint Ausztria nem támogatja Románia schengeni csatlakozását - rendkívül szoros és sikeres rendőrségi együttműködés volt a két ország között, többek között migrációs kérdésekben is, és semmiféle jelzés nem érkezett arra vonatkozóan, hogy migránshullám érkezett volna Ausztriába Románián keresztül. Az osztrák fél 2021. július 6-a és 2022. november 18-a között semmilyen csatornán nem közölte, hogy problémák merültek volna fel részéről Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában