Schengeni csatlakozás

2022.12.15. 12:10

Lucian Bode: Románia több mint 25 milliárd eurót veszített a schengeni térségből való kimaradás miatt

Forrás: Facebook

Agerpres

Románia több mint 25 milliárd eurót veszített amiatt, hogy kívül maradt a schengeni térségen - jelentette ki csütörtökön Lucian Bode belügyminiszter. Bodét arról kérdezték az újságírók, mennyibe került a határvédelem schengeni követelményekhez való igazítása. A szaktárca vezetője azt felelte, csak a belügyminisztérium több mint egymilliárd eurót fektetett be, részben az állami költségvetésből, részben uniós alapokból. Ennyibe került a schengeni követelményeknek megfelelő felszereléssel ellátni a határátkelőket és kiképezni több mint 60.000 alkalmazottat a buzău-i és ploieşti-i kiképzőközpontokban.
„Ezen a pénzügyi erőfeszítésen túlmenően felbecsülhetetlenek azok a veszteségek, amelyeket Románia elszenvedett a 11 év alatt, amióta teljesíti az összes feltételt, mégsem részesült a kapcsolódó jogokból. Láttam a Big Four egyik vállalatának elemzését - a számítások szerint körülbelül 200 millió lejes a veszteség havonta. Ha kiszámoljuk, Románia veszteségei amiatt, hogy nem része a schengeni övezetnek, meghaladják a 25 milliárd eurót” - mondta Bode.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában