Borravaló

2022.12.23. 13:47

Kihirdette az államfő a borravalót szabályozó törvényt

Forrás: www.oradesibiu.ro

Agerpres

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államelnök a borravalót szabályozó törvényt. A jogszabály értelmében a vendéglátó egységek vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán, tehát adóköteles; bankkártyával is fizethető, és értéke nem haladhatja meg a fogyasztásért fizetett összeg 15 százalékát.
A vendéglátó egységekben 2023. január elsejétől a borravalót kétféleképpen lehet majd feltüntetni a nyugtán a vendég kérésének megfelelően: fix összegként vagy a fogyasztás összegéhez mérten, százalékban. Ez utóbbi esetben a vendég kiválaszthatja, hogy a végösszeg 0 és 15 százaléka között milyen összeget szán borravalóra.
Az alkalmazottak borravalóból származó jövedelme fizetésen felüli jövedelemnek számít, ezért jövedelemadó-köteles lesz, azonban kevesebb adóterhet vetnek ki rá, csupán a 10 százalékos személyi jövedelemadót. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe.
A kapott borravalók értékét kötelező lesz szétosztani az alkalmazottak között, ennek módszertanát a vendéglátó egység belső szabályzatának kell rögzítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában