December 1

2022.12.01. 12:59

Katonai díszszemlével ünnepelték Bukarestben Románia nemzeti napját

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Katonai díszszemlével ünnepelték csütörtökön a bukaresti Diadalívnél Románia nemzeti napját. Az eseményen Klaus Iohannis államelnök, Nicolae Ciucă kormányfő, Alina Gorghiu ügyvivő szenátusi elnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, valamint kormánytagok, intézményvezetők, a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, politikusok, veteránok vettek részt. A ceremónia elején a főváros katonai zenekara eljátszotta a himnuszt, miközben huszonegy ágyúlövés dördült el.

Klaus Iohannis államelnök koszorút helyezett el a román nemzet egyesítéséért a harcmezőkön elesett hősök emlékére. Ezt követően egy perces néma csenddel emlékeztek meg a hősökről, akik feláldozták életüket az egyesülésért.

A Diadalív alatt a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, a Különleges Távközlési Szolgálat, az Országos Börtönigazgatóság és a vámhatóság mintegy 1500 katonája és szakembere vonult fel díszlépésben. A Romániában állomásozó NATO-csapatok katonái szintén részt vettek a felvonuláson.

A nemzeti ünnep alkalmából országszerte katonai ünnepségeket tartanak a helyőrségekben, felvonják a román zászlót az ország valamennyi katonai intézményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában