Látogatás

2022.12.01. 16:16

Iohannis kétnapos hivatalos látogatásra megy pénteken Görögországba

Klaus Iohannis államelnök kétnapos hivatalos látogatást tesz pénteken és szombaton Athénban, melynek keretében Katerína Szakellaropulu államfővel és Kiriákosz Micotákisz kormányfővel is megbeszéléseket tart.

Agerpres

Az Államelnöki Hivatal csütörtöki közleménye szerint a látogatásra a Románia és Görögország között az aktuális kérdésekről folytatott magas szintű párbeszéd és szoros koordináció apropóján kerül sor.

A megbeszéléseken a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit vitatják meg. Főként a gazdaságra és a beruházásokra fognak összpontosítani, de szó lesz a kultúra, az oktatás, a polgári védelem és a turizmus ágazatában való együttműködésről is. Különös hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális projektekre, beleértve a két ország energiahálózatának összekapcsolását célzó terveket is, amelyek célja az orosz gáztól való függőség csökkentése és a két ország energiabiztonságának növelése - számol be a közlemény.

Napirenden lesz továbbá az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja által előidézett biztonsági helyzet, illetve a jelenleg rendkívül sebezhető Moldovai Köztársaság támogatásának kérdése.

Mindkét ország számára fontos téma az EU bővítési folyamatának támogatása, emiatt a december 6-án az Albán Köztársaság fővárosában, Tiranában megrendezésre kerülő EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót előkészítő eszmecserére is sor kerül.

Iohannis részt fog venni az Európai Néppárt vezetőinek munkaértekezletén is, amelyen az európai aktuális kérdéseket vitatják majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában