Tervezet

2022.12.13. 16:14

Elfogadta a képviselőház a közérdekű bejelentésekről szóló törvény tervezetét

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Elfogadta kedden a képviselőház a közérdekű bejelentésekről szóló törvény tervezetét, amelyet korábban Klaus Iohannis államfő visszaküldött a parlamentnek felülvizsgálatra. A jogszabály a 2019/1937-es uniós irányelvet ülteti át a román jogrendbe, és a hatóságoknál, közintézményeknél, más közjogi vagy magánjogi jogi személyeknél történt vagy várhatóan bekövetkező jogsértéseket bejelentő személyek védelmének általános kereteit rögzíti. A szenátus az államfő kifogásait figyelembe véve korábban módosított a tervezeten, amelyről döntő házként szavazott a képviselőház.

A közérdekű bejelentésekről szóló törvény másodszorra elfogadott formájában sem ösztönzi a névtelen bejelentéseket - hívta fel a figyelmet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az ellenzéki párt közleményben reagált arra, hogy a képviselőház kedden döntő házként ismét elfogadta a közérdekű bejelentésekről szóló törvény tervezetét, amelyet korábban Klaus Iohannis államfő visszaküldött a parlamentnek felülvizsgálatra. A jogszabály a 2019/1937-es uniós irányelvet ülteti át a román jogrendbe, és a hatóságoknál, közintézményeknél, más közjogi vagy magánjogi jogi személyeknél történt vagy várhatóan bekövetkező jogsértéseket bejelentő személyek védelmének általános kereteit rögzíti.
Az USR felrója a parlamenti többségnek, hogy a jogszabály újbóli elfogadásakor nem vették figyelembe a névtelen bejelentésekre vonatkozó módosító javaslataikat, amelyeket "többtucatnyi civil szervezet" bírálatai alapján fogalmaztak meg. Módosító indítványával az alakulat azt akarta elérni, hogy a névtelen közérdekű bejelentéseket is vizsgálják meg, ha azok elegendő információt tartalmaznak a törvénysértésekről, a parlament által elfogadott törvényszöveg azonban "törvénysértésre utaló alapos gyanújelekhez" köti az anonim bejelentések megvizsgálását.
Stelian Ion képviselő, volt igazságügyi miniszter szerint a kedden megszavazott változat "valamivel jobb" a júniusban elfogadottnál, de még mindig "jelentősek a hiányosságok" a névtelen bejelentések ösztönzése tekintetében.
A törvény jelenlegi formájában "megnehezíti az állami intézményeknél észlelt szabálytalanságok feltárását", és megakadályozhatja a helyreállítási alapból Románia számára elkülönített összegekhez való hozzáférést, az uniós direktíva megfelelő átültetése ugyanis mérföldkőként szerepel az országos helyreállítási tervben - nyomatékosította az USR.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában