Politika

2022.12.05. 13:32

Egyöntetűen jóváhagyta az összevont költségvetési-pénzügyi bizottság Niculae Bădălău leváltását a számvevőszéki tisztségből

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Egyöntetűen jóváhagyta hétfőn a parlament két házának összevont költségvetési-pénzügyi bizottsága Niculae Bădălău leváltását a Számvevőszék tanácsosi és az Audithatóság alelnöki tisztségéből. A szakbizottsági jelentésről a hétfőn 14 órakor kezdődő együttes ülésén szavaz a két ház plénuma. A szakbizottsági vitán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Claudiu Năsui hangsúlyozta, Nicolae Bădălăut a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta a számvevőszéki és az audithatósági tisztségbe. „Ez az úriember több mint 5 ezer eurós fizetést kapott havonta. Az eset eloszlatja azt a tévhitet, miszerint a magas bérek elejét veszik a korrupciónak” - fogalmazott felszólalásában. Hozzátette, valamennyi pártnak jobban meg kell gondolnia, hogy kit nevesít egy-egy intézmény élére, mert „itt nemcsak egy-egy politikai csoport, hanem Románia becsülete forog kockán”.
Alfred Simonis, a PSD alsóházi frakcióvezetője megjegyezte, amint alakulata értesült a Bădălăuval kapcsolatos gyanúról, azonnal kérték a lemondását, majd miután ez nem történt meg, javaslatot tettek a leváltására. A plénum délutáni ülésén valamennyi szociáldemokrata törvényhozó megszavazza majd a tisztségből való menesztését - szögezte le. A képviselőház és a szenátus összevont házbizottsága kedden döntött a Niculae Bădălău leváltására irányuló eljárás elindításáról. 
A volt szociáldemokrata párti szenátort múlt vasárnap vette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA) megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanúja miatt, majd hétfőn a Bukaresti Táblabíróság elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását. A DNA szerint a Számvevőszék jelenlegi vezetőségi tagja 170 ezer euró kenőpénzt ajánlott fel egy Giurgiu megyei polgármesternek bizonyos közbeszerzési szerződések elnyeréséért. Az ügyészek szerint Niculae Bădălău a Számvevőszék vezetőségi tagjaként augusztus 9. és november 19. között arra kérte az egyik Giurgiu megyei község polgármesterét, hogy az egyik rokona vállalkozására bízza a település vízvezeték-hálózatának korszerűsítési munkálatait. A több mint 7 millió lej értékű közberuházási szerződésért cserében a gyanúsított azt ígérte az elöljárónak, hogy befolyása révén ráveszi az Országos Befektetési Társaság (CNI) vezetőségét a község két településfejlesztési pályázatának a támogatására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában