Tanulmány

2022.12.07. 10:25

Egy tanulmány szerint a romániai társadalom nagymértékben elfogadja a nők elleni erőszak bizonyos formáit

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A romániaiak nagyobb mértékben helytelenítik a nők elleni agressziót, mint 20 évvel ezelőtt, de még mindig nagymértékben elfogadják a nők elleni erőszak bizonyos formáit - derül ki egy tanulmányból, amelynek részleteit a Filia Központ pénteken készül bemutatni. A szervezet kedden kiadott közleménye értelmében a közvélemény-kutatásban részt vevő minden negyedik válaszadó elfogadhatónak tartja, hogy a férfi rendelkezzék párja jövedelme fölött. Minden negyedik válaszadó azt is természetesnek tartja, hogy a nő nem mehet el szórakozni partnere nélkül.
A válaszadók közel egynegyede (23%) elfogadhatónak tartja, hogy a partnere megtiltsa a nőnek, hogy baráti társasága legyen. A megkérdezettek 19%-a kevésbé vagy egyáltalán nem tartja súlyosnak, ha egy nőt megerőszakolnak, miután beleegyezett, hogy felmegy egy férfi lakására, és 12%-a pedig azt nem tartja súlyosnak, ha egy kihívóan öltözött nőt erőszakolnak meg. A közvélemény-kutatás arra is kitér, mi az oka annak, hogy az erőszakot elszenvedett nők többsége nem fordul a hatóságokhoz. A megkérdezettek 96%-a úgy véli, hogy féltik az életüket és/vagy gyermekeik életét, 86%-a szerint pedig a nők nem hiszik, hogy a hatóságok meg tudják őket védeni. A romániaiak 85%-a úgy véli, hogy az áldozatok azért nem fordulnak a hatóságokhoz, mert szégyellik magukat, és nincs lehetőségük külön költözni. „Az a tény, hogy 20 év alatt állandó maradt azok aránya, akik a nők fölötti gazdasági, társadalmi és pszichológiai ellenőrzést elfogadhatónak tartják, a nők elleni erőszaknak kedvező strukturális tényezők jelenlétére utalhat” - derül ki a tanulmányból.
A nemi alapú erőszak kérdését és helyzetét felmérő tanulmány A tudás hatalom! - Kutatás és érdekérvényesítés a nemi alapú erőszak kérdésével foglalkozó politika javításáért című projekt keretében készült el, amit Németország romániai nagykövetsége finanszírozott. A tanulmány az első ilyen jellegű Romániában az elmúlt 20 évben; a romániaiak nők elleni erőszakkal kapcsolatos viselkedését és felfogását, az erőszak társadalmi toleranciájának mértékét, az illetékes hatóságokba vetett bizalom szintjét, valamint a nemi alapú agresszió áldozatai előtt álló akadályokat méri fel.
„A nemi alapú agresszió elfogadhatatlan. Ez az agresszió gyakran a képviselet és a jogok terén tartósan fennálló egyenlőtlenségek, a hatalommal való visszaélés és a tisztességtelen gyakorlatok eredménye. Továbbra is az egyik legszélesebb körű emberi jogsértés a társadalmakban, szociális, gazdasági vagy országhatároktól függetlenül. És gyakran a hallgatás kultúrája fedi el. Ahhoz, hogy megtörjük ezt a csendet, hogy lehetővé tegyük az objektív kiértékelést és vitát nyissunk a témáról, létfontosságúak az adatok” - jelentette ki Peer Gebauer bukaresti német nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában