Schengeni csatlakozás

2022.12.10. 11:14

Dacian Cioloş: A csatlakozás témája nincs lezárva

Forrás: gov.ro

Agerpres

Románia schengeni övezethez való csatlakozása nem lezárt téma, mivel Klaus Iohannis elnök hamarosan újra megnyithatja azt, és az Európai Tanács jövő heti ülésének napirendjére tűzheti - írta pénteken a Facebookra Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő.
„Nem könnyű megmásítani az európai döntéseket, de még mindig van reális esély arra, hogy újraindítsuk a vitát és politikai megoldást találjunk, emelve a tétet a belügyminiszterek találkozójáról az állam- és kormányfők találkozójára, akik szélesebb látókörrel tudnak politikai döntéseket hozni. Tegnap óta Románia schengeni csatlakozásának kérdése már nem csak nemzeti kérdés. Ez nem Románia és Bulgária ügye Ausztriával, hanem európai kérdéssé vált, amelynek visszhangja van minden fővárosban, az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben, az európai politikai csoportokban. Ezek az egyedi vétók, amelyek valósággal blokkolják az Európai Uniót, kezdenek strukturális problémává válni. Ez már nem Romániáról és Bulgáriáról szól, hanem az európai szolidaritásról válság idején, valamint a szerződések tiszteletben tartásáról” - olvasható Cioloş bejegyzésében. Az európai parlamenti képviselő úgy vélekedik, most nincs értelme a bűnbakkeresésnek, „ez ráér a meccs végén, de most még a küzdőtéren vagyunk”. „A frusztrációk forráspontig hevítése, a nacionalizmus szítása és a sértett válasz csak az idegek lehűtését segíti, de a kívánt eredmény elérését nem” - szögezi le Cioloş.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában