Tervezet

2022.12.06. 17:23

Az USR törvénytervezetet nyújt be a Securitate volt tisztjei speciális nyugdíjának eltörléséről

Forrás: Facebook/USR

Agerpres

Az egykori kommunista titkosrendőrség, a Securitate volt tisztjei speciális nyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentbe a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) - számolt be keddi sajtótájékoztatóján Cătălin Drulă pártelnök.
Az ellenzéki politikus felháborítónak nevezte, hogy a lakosságot egy totalitárius rendszer nevében terrorizáló személyek ma különleges juttatásban részesüljenek a román államtól. Ezért törvénytervezetében az USR eltörölné azoknak a különnyugdíját, akikről a bíróság korábban megállapította, hogy politikai rendőrségi tevékenységet végezve megsértették az emberi jogokat. Drulă adatai szerint ez az intézkedés a Securitate és a Milícia mintegy 1300 volt tisztjét érintené.
A pártelnök beszámolt arról is, hogy az országos helyreállítási terv szerint december 31-ig a kormánynak meg kell szüntetnie a nem hozzájárulás-alapú speciális nyugdíjakat, ezért az USR az év hátralévő részét ennek az ügynek szenteli. Emlékeztetett arra, hogy a speciális nyugdíjak kifizetésére évente a GDP 1 százalékát fordítja az állam, és ez kiadás nagyobb a kutatási minisztérium költségvetésénél (a GDP 0,16 százaléka). Ugyanakkor - tette hozzá - a speciális nyugdíjak átlagos összege a nyolcszorosa a hozzájárulás-alapú juttatásokénak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában