Alkotmánybíróság

2022.12.22. 17:32

Az USR és a Jobboldal Ereje megtámadja az alkotmánybíróságon a Románia kiberbiztonságáról szóló törvényt

Illusztráció

Agerpres

A Jobboldal Ereje és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon a Románia kiberbiztonságáról szóló törvényt, mert szerintük 'durván' megsérti az állampolgárok magánélethez való jogát - közölte csütörtökön az USR.
A közlemény idézte Cătălin Drulă pártelnököt, aki szerint a jogszabály kiberbiztonság-technikai szolgáltatók 'százezreit' kényszeríti arra, hogy bírói végzés nélkül, tálcán kínálják fel a hatóságoknak az ügyfeleik személyes adatait és információit.
Az USR szerint a kormánypártok által 'sebtében' elfogadott törvény sérti a magánélethez való jogra és a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó alkotmányos rendelkezéseket.
Az ellenzéki párt rendjén valónak tartja azt az előírást, hogy a kiberbiztonsági incidenseket jelenteni kell az erre a célra létrehozott platformnak. Mivel azonban a kiberbiztonsági incidens fogalmának meghatározása a törvényben nem egyértelmű, egy vírussal fertőzött vagy látszólagosan fertőzött laptop közérdekű tevékenységet folytató tulajdonosának is kötelezően jelentenie kell az esetet a platformnak, és át kell adnia a személyes adatait is tartalmazó számítógépét a hatóságoknak.
Az USR emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság korábban már alkotmányellenesnek nyilvánította a törvénynek - egy másik jogszabályból átvett - előírását, miszerint kiberbiztonság-technikai szolgáltatók kötelesek a hatóságok rendelkezésére bocsátani a kiberbiztonsági incidensekre, fenyegetésekre, kockázatokra vagy sebezhetőségekre vonatkozó adatokat és információkat.
Az ellenzéki párt szerint mindezek mellett a törvény sérti a jogbiztonságra, az előreláthatóságra és a szabályok egyértelműségének elvére vonatkozó alkotmányos rendelkezéseket, mivel a jogszabály alanyai és az őket terhelő kötelezettségek "homályosak" és "nem egyértelműek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában