CNAS

2022.12.06. 18:24

Az új keretszerződés tervezete nem korlátozza a biztosított személyek hozzáférését a járóbeteg-szakellátáshoz

Agerpres

Az új keretszerződés tervezete nem korlátozza a biztosítottak járóbeteg-szakellátáshoz való hozzáférését - pontosított kedden az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). „A nyilvánosságban felröppent hírekkel ellentétben, amelyek szerint a CNAS által kidolgozott új keretszerződés tervezetében csökkenne a pénztár által kifizetett egészségügyi szolgáltatások száma, pontosítjuk: a tervezetben szereplő egy személy/nap/egyetlen orvosi szolgáltatás/diagnosztikai/terápiás eljárás/kezelés/terápia elszámolásának szabályozására vonatkozó javaslat arra vonatkozik, hogy egy beteg esetében a 2021/1068/627-es számú rendelet 7. számú mellékletének 1.7. pontjában jelenleg előírt szolgáltatások közül naponta, személyenként csak egy azonos típusú szolgáltatás jelenthető be elszámolás céljából” - olvasható az intézmény közleményében.
A CNAS magyarázata szerint például a kardiológiai szakambulancián konzultációra jelentkező, egészségbiztosítással rendelkező páciens esetében a kardiológus megvizsgálja a beteget, és ha szükségesnek tartja, egy vagy több orvosi szolgáltatást is elvégezhet: például EKG-t készít és/vagy boka-kar indexet mér. A konzultációt és az elvégzett szolgáltatásokat az orvos elszámolás céljából jelenti a pénztárnak.
Az illető páciens aznap egy másik, az előzőtől eltérő szakorvosi kivizsgálásra is jelentkezhet, például bőrgyógyászhoz megy. A szakember megvizsgálja, és ha szükségesnek látja, különböző kivizsgálásoknak is aláveti a beteget, például Wood-lámpás dermatológiai vizsgálatnak. Az orvos jelenti a konzultációt és az elvégzett szolgáltatásokat elszámolás céljából az egészségügyi pénztárnak - magyarázzák a CNAS képviselői. „A fenti példából tehát világosan kitűnik, hogy több járóbeteg-szakellátó orvosokhoz fordulása esetén nincs korlátozva a páciens számára szükséges szolgáltatások elszámolása” - szögezi le az intézmény.
A korlátozás csak arra vonatkozik, hogy ugyanaz a szakorvos nem kérheti ugyanazon a napon kétszer ugyanannak az orvosi szolgáltatásnak az elszámolását egy páciens esetében - nyomatékosítja a CNAS.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában