Megállapodás

2022.12.17. 11:40

Aláírták a zöldenergiára vonatkozó azeri-grúz-román-magyar megállapodást

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Aláírták szombaton a Cotroceni-palotában az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormányai közötti, az energiafejlesztési és -szállítási stratégiai partnerségről szóló megállapodást Ursula von der Leyen EB-elnök és Klaus Iohannis román államfő jelenlétében. A dokumentumot Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő, Irakli Garibasvili grúz kormányfő, Nicolae Ciucă román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök látta el kézjegyével.

A megállapodás pénzügyi és műszaki keretet biztosít a Romániát Azerbajdzsánnal összekötő, Grúzián keresztül és a Fekete-tengeren át vezető, megújuló forrásokból származó áramot szállító vezeték megépítésére, majd az áramnak Magyarországra és Európa többi részébe való szállítására.

A Fekete-tenger alatti energiavezeték-projekt része az Európai Unió és Azerbajdzsán között létrejött energetikai megállapodásoknak, ugyanakkor az EU Global Gateway stratégiájának részeként Grúzia számára kiemelt projekt.

Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő szombaton kijelentette, országa jelentős, főleg megújuló forrásokból származó villamosenergia-szolgáltatóvá fog válni Európa számára. Ilham Alijev kifejtette, a megállapodás fontos lépés egy zöldenergia-folyosó kiépítése felé, és mindenki számára előnnyel jár: Európának ugyanis meg kell szilárdítania energiabiztonságát, Azerbajdzsánnak pedig felvevőpiacra van szüksége, ahol értékesítheti hatalmas erőforrásait. "Ma egy új híd építésébe kezdünk Azerbajdzsán és Európa között. Országunk Európa fontos villamosenergia-ellátójává válik, különösen a zöldenergia terén" - fogalmazott.

Az azeri elnök arról is beszámolt, hogy országa tavaly 8,2 milliárd köbméter gázt exportált az EU-ba, idén 11,3 milliárd köbmétert, és jövő évben várhatóan még ennél is többet, 11,6 milliárd köbméter gázt fog szállítani; a Romgazzal kötött szerződés értelmében ugyanis januártól gázt szállít Romániába. "Jövőre legalább 11,6 milliárd köbméter gáz lesz" – mondta Ilham Alijev, utalva a Romgaz és az azeri fél megállapodására.

Együttműködés

A zöldenergiára vonatkozó partnerségi megállapodás aláírása annak bizonyítéka, hogy Grúzia kész az együttműködésre a megújuló energiával való ellátás biztosítása terén - jelentette ki a Irakli Garibasvili Bukarestben. Irakli Garibasvili kifejtette, a geopolitikai problémák és az ukrajnai háború szükségessé teszi az alkalmazkodóképességet, különösen az energiaágazatban. Grúzia földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően hidat képez a Nyugat és Közép-Ázsia között – mutatott rá, hozzátéve, hazája az európai normáknak megfelelően korszerűsíti az energia- és kommunikációs hálózatot. A grúz kormányfő kiemelte, a Fekete-tengeren át vezető, megújuló forrásokból származó áramot szállító vezeték terve "nagyon fontos kilátásokat nyújt".

A megállapodást a négy ország energiabiztonsági érdeke alapozza meg, célja az összekapcsolhatóság, az ellátási források diverzifikálása, a Kaszpi-tenger térségében fellelhető zöldenergia-potenciál kiaknázása és a megújuló energiaforrások részarányának növelése a romániai energiamixben. A dokumentum pénzügyi és műszaki keretet biztosít a Romániát Azerbajdzsánnal összekötő, Grúzián és a Fekete-tengeren át vezető, zöld villamos energiát szállító vezeték megépítésére, majd az áramnak Magyarországra és Európa többi részébe való szállítására.

Elkötelezettség

A zöldenergiára vonatkozó, szombaton aláírt azeri-grúz-román-magyar megállapodás is bizonyítja, hogy Románia elkötelezett az energiatermelésbe és az energetikai infrastruktúrába való beruházások mellett – nyilatkozta Nicolae Ciucă román miniszterelnök. A kormányfő rámutatott, az Európai Bizottság elnökének jelenléte a Cotroceni-palotában tartott eseményen hangsúlyozza a megállapodás fontosságát az EU számára.

"Válság idején össze kell tartanunk, egyesíteni kell lehetőségeinket és erőforrásainkat. Románia elkötelezett az energiatermelésbe és az energetikai infrastruktúrába történő beruházások, valamint az energiabiztonság előmozdítása mellett, partnereinkkel együttműködésben" – nyomatékosította. Hozzátette, Románia tranzitországként és energiaközpontként alternatívákat tud majd kínálni uniós szomszédai és partnerei, de Moldova és Ukrajna számára is. A megállapodás előrelépést jelent a hosszú távú kétoldali együttműködés megerősítése terén – szögezte le.

A miniszterelnök elmondta, a dokumentum aláírása "fontos mérföldkő" az EU-nak a zöldenergia részarányának növelésére, az ezt a területet érintő ellenállóképességének erősítésére irányuló erőfeszítéseiben. "Így jobban meg tudunk küzdeni a mindannyiunk előtt álló kihívásokkal: az energiaválsággal, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított provokálatlan és indokolatlan háborúja súlyosbít, a világjárvány hatásaival, az inflációval" – mondta a miniszterelnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában