Aszály

2022.11.18. 18:53

Mulasztás miatt maradhat kártérítés nélkül sok gazda

Agerpres

Tízezer romániai gazdát fenyeget az a veszély, hogy nem kapja meg az aszály-kártérítést a megyei mezőgazdasági igazgatóságok egyes tisztviselői miatt, akik a hivatalos jelentésekben nem tüntették fel, hogy a terményt milyen arányban sújtotta a szárazság - figyelmeztet a Gazdák Ereje Egyesület (AFF).
Pénteken kiadott közleményében az egyesület felrója a megyei mezőgazdasági igazgatóságok tisztviselőinek, hogy bizonyos esetekben nem végezték megfelelő módon munkájukat, megrövidítve ezzel több ezer gazdát, akiknek az őszi vetése az aszály miatt kisebb vagy nagyobb arányban tönkrement.
Az AFF becslései szerint országos szinten több mint 100.000 hektárnyi területről és mintegy 10.000 érintett gazdáról van szó, akik a helyzet jelen állása szerint nem kapnak kártérítést.
A mezőgazdasági minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy elfogadott a kormány egy sürgősségi rendeletet, amely szerint összesen több mint 365 millió lejt szánnak az aszály sújtotta gazdák kártalanítására.
A szaktárca tájékoztatása szerint azok jogosultak a támogatásra, akiknek a tavaly ősszel elvetett termésükben 30 és 100 százalék közötti arányban okozott kárt a szárazság. A kárbejelentések alapján mintegy 250 ezer hektáron tette tönkre az őszi vetést az aszály, és több mint 16 ezer gazda részesül kárpótlásban emiatt.
Az AFF felszólítja a mezőgazdasági minisztériumot, hogy sürgősen azonosítsa mindazokat az eseteket, amelyekben nem tüntették fel a kárjelentésekben az aszály sújtotta termény arányát, vonja felelősségre a mulasztásokat elkövető tisztviselőket és végül keressen megoldásokat, hogy a kárvallott gazdák mind megkapják a kártérítést, amelyre jogosultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában