Mezőgazdaság

2022.11.17. 14:46

Mintegy 365 millió lejt szán a kormány az aszály sújtotta gazdák kártalanítására

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Összesen több mint 365 millió lejt szán a kormány az aszály sújtotta gazdák kártalanítására. Az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet. A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása értelmében azok jogosultak a támogatásra, akiknek a tavaly ősszel elvetett termésükben 30 és 100 százalék közötti arányban okozott kárt a szárazság. A kárbejelentések alapján mintegy 250 ezer hektáron tette tönkre az őszi vetést az aszály, és több mint 16 ezer gazda részesül kárpótlásban emiatt.
A csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet értelmében hektáronként 1500 lejes állami támogatást kapnak azok a gazdák, akiknek az aszály teljes egészében megsemmisítette az idei termését. A hektáronkénti támogatás a kár jegyzőkönyvben rögzített mértékével arányosan csökken. A szaktárca legutóbbi, november 14-én közölt jelentése szerint Romániában összesen 1.089.272 hektáron okozott kárt az aszály. Ebben a statisztikában az őszi vetések (búza, rozs, tritikálé, árpa, zab és repce) mellett a tavaszi vetésű növények (kukorica, napraforgó, szója, takarmánynövények stb.) is szerepelnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában