Tanulmány

2022.11.25. 09:31

Minden ötödik háztartás a jövedelem több mint 60%-át albérletre költi

Agerpres

Románia számos aggasztó rekordot tud felmutatni, köztük azt is, hogy a romániai fiatalok 45 százalékát érinti súlyosan a lakhatás hiánya, míg európai szinten ez az arány négyszer alacsonyabb - derül ki a Gazdasági és Szociális Tanács (ESC) által bemutatott, a minőségi, fenntartható és megfizethető lakhatásról szóló tanulmányból. Minden ötödik háztartás a bejövő jövedelmének több mint 60 százalékát albérletre költi, ami az európai átlag kétszeresét jelenti. A tanulmány a minőségi lakhatás tíz kulcsfontosságú, országos szinten releváns mutatójának elfogadását és a javításukra vonatkozó közpolitikai célok meghatározását javasolja.
Bogdan Simion, a CES elnöke a tanulmány kapcsán elmondta, az elmúlt kilenc évben ez az első alkalom, hogy az intézmény önnön indíttatásból egy aktuális társadalmi-gazdasági jelenségről átfogó elemzést végzett, és biztosította a közintézményeket, hogy megbízható partner lesz a minőségi közpolitikák kidolgozásában.
„Úgy vélem, hogy a jelenlegi energia- és gazdasági válságban elérkezett az idő, hogy az energiahatékony és megfizethető lakhatás a hatóságok számára elsőfokú prioritássá váljon” - fogalmazott a tanulmányt elkészítő bizottság elnöke, Corina Murafa.
A tanulmány értelmében a meglévő lakásállomány rossz minőségű, túlzsúfolt és nem megfelelően igazgatott. „A rászoruló csoportoknak nyújtott kormányzati támogatás nem megfelelő, és a szociális lakásokat nem átlátható módon osztják ki. Románia számos nemzetközi szerződést ratifikált a kiszolgáltatott csoportok méltányos lakhatásával és a lakhatáshoz való joggal kapcsolatban, de a gyakorlatban nem teljesíti eme szerződésekből eredő kötelezettségeit” - állítják a tanulmány készítői.
A tanulmány a lakástörvény módosítását javasolja: vezessenek be kötelezettségeket és szankciókat a szociális lakhatás területén a megyei és helyi önkormányzatok számára. A módosító javaslatok között szerepel, hogy tiltsák meg a köztulajdonban levő lakások értékesítését mindaddig, amíg a szociális lakáshiány jelentősen nem csökken, állítsák le a fiatalok számára épített lakások értékesítését, és biztosítsanak elővásárlási jogot az önkormányzatoknak a lakások vagy lakóépületek megvásárlásakor, ha a cél szociális lakások kialakítása.
A tanulmány rámutat, hogy bár a meglévő épületállomány 91 százalékát lakóépületek teszik ki Romániában, a városi családi házak mindössze 8 százaléka esett át felújításon, a vidékieknek pedig csak 3 százaléka. A társas lakóépületek esetében ez az arány 14 százalék.
A tanulmány készítői szerint a várostervezésre vonatkozó törvényes keret jelentős feszültséget tart fenn a minőségi lakhatás iránti általános érdek és az ingatlanfejlesztők kereskedelmi érdekei között. A CES ezért azt ajánlja, hogy a családi házak, kis méretű lakóépületek építésének engedélyezési eljárását mentesítsék a bürokráciától, viszont szigorítsanak a szabályokon a nagy méretű lakótömbök építésének engedélyezésénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában