Klímaváltozás

2022.11.07. 18:42

Iohannis: Az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség költségei messze meghaladják a cselekvés költségeit

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Románia teljes mértékben támogatja az Európai Unió vezető szerepét az éghajlatváltozás megfékezésében, valamint a tagállamok közös kötelezettségvállalását az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére - jelentette ki Klaus Iohannis hétfőn az egyiptomi Sharm El-Sheikh üdülőtelepen zajló ENSZ-klímacsúcson (COP27). Az államfő kifejtette, a 'rendezett' átmenet a klímabarát gazdaság irányába számos előnnyel jár: a kutatásba, fejlesztésbe és innovációba való beruházásokat, a zöld gazdaság fejlesztését, munkahelyek teremtését teszi lehetővé. Szerinte a megfizethető energiához való hozzáférést az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelőkkel, rugalmas energiahálózatokkal és a megújuló energiaforrásokra vonatkozó megfelelő törvényi kerettel lehet elérni. „Az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség költségei messze meghaladják a cselekvés költségeit. Az éghajlatváltozás világszerte veszteségeket okoz a gazdaságban és más területeken” - mutatott rá Iohannis.
Úgy vélekedett, az európai kontinensen dúló, de globális hatású háború nem vonhatja el figyelmet a klímaváltozás problémájáról. A jelenség ugyanis nem 'absztrakt' fogalom, hanem hétköznapjaink valósága, amely súlyos következményekkel jár az emberi egészségre, a természetre és a gazdaságra. Iohannis beszámolt arról, hogy Romániát idén súlyos aszály sújtotta, ami kihatással volt a víz-, élelmiszer- és energiaellátásra. Az ilyen helyzetekhez való alkalmazkodási képesség növelése a társadalom és az ökoszisztéma ellenálló képességét is erősíti - hangsúlyozta. Az államfő azt mondta, a romániai fiatalok nagyon motiváltak a klímaváltozás visszaszorításában, és ezt a hozzáállást erősíteni lehet az oktatás révén. Klaus Iohannis hétfőn és kedden Sharm El-Sheikh-ben vesz részt az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (COP27).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában