Nyugdíjreform

2022.11.18. 13:46

Brüsszeli források: az EB elvárja Romániától, hogy folytassa a nyugdíjreform megvalósítását

Az Európai Bizottság (EB) elvárja Romániától, hogy folytassa a nyugdíjreform megvalósítását, amelyet az uniós helyreállítási mechanizmus keretében benyújtandó következő kifizetési kérelmek elbírálásakor vizsgálnak majd meg - nyilatkozták pénteken brüsszeli források.

Fotó:

Agerpres

Mint mondták, a nyugdíjreform egy új nyugdíjtörvény elfogadását feltételezi, amely felváltja majd a jelenleg hatályos 2019/127-es jogszabályt. "Az új törvény egyik célja kell hogy legyen a nyugdíjkiadásoknak a bruttó hazai termék (GDP) 9,4 százalékára történő korlátozása" – nyomatékosították, hozzátéve, ez a kitétel szerepel az Európai Tanácsnak a román helyreállítási terv jóváhagyásáról szóló végrehajtási határozatának mellékletében is.

Az EB illetékesei emlékeztettek, a végrehajtási határozat azt is leszögezi, hogy a helyreállítási tervbe foglalt reformokkal és beruházásokkal kapcsolatban megszabott mérföldköveket és célokat kötelező módon teljesítenie kell az országnak ahhoz, hogy megkapja a helyreállítási alapból számára elkülönített pénzt.
A végrehajtási határozat szerint az új nyugdíjtörvény gyakorlatba ültetésének határideje 2023 első negyedéve, így ennek a célkitűzésnek a teljesítését a negyedik kifizetési kérelem elbírálásakor vizsgálja meg az EB. "Speciális mérföldkőként" szerepel a helyreállítási tervben a különnyugdíjak rendszerének felülvizsgálata, beleértve a katonai nyugdíjakat is. Ennek határideje a 2022-es év vége, teljesítését a harmadik kifizetési kérelem elbírálásakor ellenőrzik – nyilatkozták a brüsszeli források.

Az október végén Brüsszelben folytatott egyeztetései után Nicolae Ciucă miniszterelnök azt nyilatkozta, a helyreállítási tervbe foglalt bizonyos célkitűzések és mérföldkövek "kiigazításra szorulnak" annak érdekében, hogy teljesíthetők legyenek 2026-ig. A PNRR újratárgyalására nincs idő, ez idő- és erőforrás-veszteséggel járna – tette hozzá. A nyugdíjkiadásokat a GDP 9,4 százalékára korlátozó előírásról a miniszterelnök azt mondta: Ursula Von der Leyen EB-elnökkel egyetértettek abban, hogy ez felváltható egy másik mutatóval, amelynek megszabásakor figyelembe veszik "a Világbank tanulmányát és egy, a pénzügyi fegyelemre vonatkozó mutatót". Nicolae Ciucă hangsúlyozta, az EB elnökével csak "elviekben" tárgyaltak a témáról, a technikai részleteket a szakértők beszélik majd meg.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök december 31-én azt nyilatkozta, a különnyugdíjakkal kapcsolatos vitát december 31-én lezárják egy törvénytervezettel, amelyet a munkaügyi minisztérium dolgoz ki, jóváhagyja a kormány, majd elküldik a parlamentnek elfogadásra. A helyreállítási tervben felvállalt nyugdíjreformot nem fogják sürgősségi kormányrendelettel bevezetni - szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában