Katasztrófavédelem

2022.11.04. 11:57

Arafat: A lakosságot alaposan fel kell készíteni a nagy erejű földrengésekre

Agerpres

A hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a lakosság legyen alaposan felkészítve a nagy erejű földrengésekre - jelentette ki csütörtökön Raed Arafat. A Digi24-nek nyilatkozva a katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, egy földrengés bármikor bekövetkezhet Romániában, akár egy 7-es fokozatú is. Kifejtette: a tudománynak nincsenek eszközei az esemény előrejelzésére, a RO-Alert rendszeren keresztül legfeljebb néhány másodperccel korábban lehet figyelmeztetni rá az embereket. Arafat szerint csak akkor lenne érdemes a RO-Alerten keresztül riasztani a lakosságot, ha már fel van készítve arra, hogy mi a teendő földrengéskor. Ha ugyanis az emberek felkészületlenek, akkor pánikba eshetnek, ami szerencsétlenségeket okozhat. 'Ha a hatóságok mondjuk szombat éjfélkor figyelmeztetnének földrengésre, amikor több ezren tartózkodnak szűk vészkijáratú, zsúfolt helyeken, a pánik miatt egymásra taposhatják halálra a menekülő emberek még akkor is, ha a földrengés nem ölne meg senkit' - magyarázta.
Az államtitkár figyelmeztetett, hogy földrengés eseten a lakosságnak a hatóságok utasításait kell követnie, nem a 'facebookos tanácsokat'. Fontos, hogy az emberek mindig hivatalos forrásokból tájékozódjanak ilyen esetekben - tette hozzá Arafat.
Csütörtök reggel a Richter-skála szerinti 5,4-es fokozatú földrengés volt Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségében. Raed Arafat elmondta, hogy a katasztrófavédelem nem figyelmeztette erre a Ro-Alert rendszeren keresztül a lakosságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában