Atomerőmű

2022.11.09. 11:44

Amerikai hitelt kap Románia a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére

Forrás: foter.ro

Agerpres

Több mint 3 milliárd dolláros hitelt nyújt az amerikai Exim Bank a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére. Az erről szóló szándékleveleket szerdán adta át Reta Jo Lewis, az amerikai bank elnöke Virgil Popescu energiaügyi miniszternek az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajló ENSZ-klímacsúcson (COP27). Az eseményen részt vett Klaus Iohannis is. Az államfő elmondta, hogy Romániának energiabiztonságra van szüksége, és a két cernavodai reaktor megépítése elegendő energiát biztosít majd az országnak. „Megmutatja, hogy energiafüggetlenek vagyunk, és megmutatja, hogyan lehet megvalósítani a zöld átmenetet, mert az innováció és az atomenergia lehetővé teszi a fosszilis tüzelőanyagok kiváltását” - jelentette ki Iohannis.
Az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja, John Kerry az eseményen arról beszélt, hogy nem lehet elérni 2050-re a klímasemlegességet atomenergia termelése nélkül. Szerinte a 3-as és 4-es cernavodai reaktor megépítése megkétszerezi Románia atomenergia-termelését, és segít a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Virgil Popescu energiaügyi miniszter Románia energiafüggetlensége irányába tett nagy lépésnek nevezte a cernavodai beruházást. Hasonlóan fogalmazott szerdai Facebook-bejegyzésében Nicolae Ciucă kormányfő is, aki szerint az amerikai hitel az egyharmadát fedezi a két reaktor megépítési költségeinek, amelynek kétharmadát más forrásokból finanszírozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában