Konferencia

2022.11.23. 08:41

A román–magyar együttélésről szerveznek konferenciát

A kürtőskalácstól a normalitásig, avagy miről szól(jon) az együttélés? címmel szervez – idén immár tizedik alkalommal – román–magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület, áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

A november 25-én 15 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében megszervezendő eseményen a meghívott előadók és a konferencia résztvevői arra keresik a választ, hogy az egyre gyakoribbá váló, állampolitikává emelt, magyarellenes megnyilvánulások sorozatában milyen lehetőség nyílik a normalitás és a valós (román–magyar) párbeszéd kialakítására, valamint a békés együttélés feltételeinek biztosítására. A konferencia idei egyik különlegessége, hogy annak első kiadását ugyancsak Sepsiszentgyörgyön szervezték, e mostani (jubiláló) tanácskozáson pedig alkalom nyílik a román–magyar együttműködés és párbeszéd egy évtizedének, valamint a rendszerváltás óta eltelt időszakának elemzésére is.
„Az erdélyi és romániai rendezvények egyik egyedi színfoltja az EMNT immár hagyományosnak számító román–magyar konferenciája, mely azt is jelzi, hogy folyamatos szükség van a párbeszédre, valamint a fontos, közéleti-politikai kérdések megvitatására. A sajnálatos tapasztalat azt mutatta, hogy bár voltak kísérletek az elmúlt három évtizedben az aktív román–magyar párbeszéd megteremtésére, ám ezek rendre elhalványultak, s e felismerés hívta életre tíz évvel ezelőtt az EMNT által szervezett tanácskozás-sorozatot” – mondta az eseményt beharangozó sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: szervezőkként rendszeresen találkoznak azzal a problémával, hogy erőfeszítéseik ellenére is egyre nehezebb meggyőzniük a román közéleti szereplőket a konferencián való részvételük fontosságáról. „Túlérzékenység tapasztalható a román–magyar párbeszéd terén, noha olyan fontos ügyeket kell megvitatnunk, mint az önrendelkezés, a nyelvi jogok vagy épp a magyar nyelvű oktatás kérdése. Épp ezért az elmúlt tíz évben nem hagytunk fel konferenciáink megszervezésével, a koronavírus-járvány időszakában pedig az online térben rendeztük meg tanácskozásainkat” – mondta Sándor Krisztina.
Az idei konferencia első – Honnan indultunk, hová jutottunk? A román–magyar párbeszéd évtizedei című – panelbeszélgetésének résztvevői: Tőkés László, az EMNT elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sabin Gherman újságíró, Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Bakk Miklós politológus, egyetemi oktató és Marius Ghilezan újságíró. A beszélgetés moderátora Farkas Réka újságíró. A konferencia második kerekasztal-beszélgetése a Kétnyelvűség a gyakorlatban, avagy mire (nem) elég a nyelvtörvény? címet viseli, résztvevői pedig: Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója, Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke, Ilie Muscalu állatorvos, valamint a nagybányai polgármesteri hivatal képviselője. A beszélgetést Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke moderálja. Az eseményen való részvétel ingyenes, a jelenlévőket szinkrontolmácsok segítik, valamint a teljes esemény élőben követhető (majd pedig visszanézhető) lesz az EMNT Facebook-oldalán. Az eseményről szóló tájékoztató és a részletes program eléérhető ezen az oldalon. A konferencia a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhat meg – zárul az EMNT sajtóirodájának közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában