Románia

2022.10.01. 14:21

Nicolae Ciucă részt vesz a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor hivatalos felavatásán

Agerpres

Kezdetét vette a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor hivatalos felavatása Szófiában.

Az eseményen részt vesz Nicolae Ciucă román miniszterelnök, Galab Donev, a Bolgár Köztársaság ügyvivő miniszterelnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Ilham Aliyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke, Kyriakos Mitsotakis, a Görög Köztársaság miniszterelnöke, Aleksandar Vucic, a Szerb Köztársaság elnöke, Stevo Pendarovski, az Észak-Macedón Köztársaság elnöke, Rumen Radev, Bulgária elnöke.

A kormány tájékoztatása szerint szombat reggel Nicolae Ciucă miniszterelnök kétoldalú megbeszéléseket folytatott Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel és Galab Donev megbízott bolgár miniszterelnökkel, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökkel. A román delegáció további tagjai Virgil Popescu energiaügyi miniszter, Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója és Răzvan Popescu, a Romgaz vezérigazgatója.

Nicolae Ciucă miniszterelnök kijelentette a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor hivatalos, szófiai felavatásán, hogy az ellátási láncban, különösen a gázellátásban "Oroszország által mesterségesen létrehozott" hiányosságok nemcsak Európára, hanem a globális energiapiacokra is hatással vannak.

"A regionális és az európai energiabiztonság növelése érdekében tett lépéseknek még nagyobb jelentőségük van ma, amikor a megbízható, megfizethető és biztonságos energiaellátás kulcsfontosságú a gazdaságélénkítési céljaink eléréséhez" - mondta a román kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor üzembe helyezése jelentősen hozzájárul a földgázellátás diverzifikálásához. Ugyanakkor realista szemléletmódra intett, rámutatva, hogy fel kell gyorsítani a források és az ellátási útvonalak diverzifikálását, mert Európának gyorsabb ütemben kell csökkentenie az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

"Az Európa-szerte tapasztalható energiaválság még inkább összekötött bennünket abban, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem elveinek tiszteletben tartása mellett megoldásokat találjunk az energiaszükségletek biztosítására mind az idei télre, mind a jövőre nézve. A regionális együttműködés és a közösen kidolgozott megoldások jelentik a siker kulcsát, mivel az egyéni akciók válság idején nem vezetnek megfelelő eredményre" - nyomatékosította Nicolae Ciucă.

A román miniszterelnök rámutatott, hogy a függőleges gázfolyosó befejezése része ezeknek a megoldásoknak, mivel a déli folyosó és a BRUA gázvezeték összekapcsolásával megkönnyíti a gáz Közép- és Kelet-Európába és a Nyugat-Balkánra irányuló tranzitját.

Nicolae Ciucă gratulált mindazoknak, akik az évek során politikai akarattal, erőforrásokkal és technológiával támogatták a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor megvalósulását.

"Románia készen áll arra, hogy megbízható partnerként vállaljon szerepet Európa energiabiztonságának megteremtésében" - jelentette ki a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában