Aszály

2022.10.11. 11:18

Mezőgazdasági minisztérium: 827.980 hektár termőterületet sújtott az aszály

Az ország 37 megyéjéből és Bukarest környékéről származó adatok szerint 827.980 hektárra nőtt az aszály sújtotta termőföldek területe Romániában - tájékoztatott kedden a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

Forrás: Shutterstock

Agerpres

A közlemény szerint a szárazság 189.042 hektár búzát és tritikálét, 30.082 hektár árpát, zabot és rozst, valamint 26.805 hektár repcét érintett. A kukoricatermésben 335.362 hektáron, a napraforgótermésben 164.602 hektáron, a szójatermésben 31.225 hektáron, a takarmánynövények termésében 27.339 hektáron okozott kárt az aszály.

Eddig a következő megyékből jelentettek aszálykárokat: Fehér, Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Botoşani, Brassó, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Galac, Giurgiu, Gorj, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szilágy, Szatmár, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea megye és Bukarest környéke.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szombaton kijelentette, a gazdák csak azt követően kapnak kártérítést az aszály által károsított termények után, hogy a termőföldeken keletkezett károkkal kapcsolatos összes dokumentumot benyújtották. A dokumentumok benyújtási határideje november 15-e.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a kormánynak tájékoztatnia kell az Európai Bizottságot is a kártérítésről, mivel az állami támogatásnak minősül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában