Nyilatkozat

2022.10.12. 18:00

Mark Rutte Nagysinken: Együtt állunk ki Putyin agresszív háborújával szemben

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Hollandia úgy döntött, hogy kiegészíti az Ukrajnába küldött légvédelmi eszközöket - jelentette be szerdán a nagysinki Getica katonai kiképzőközpontban tett látogatásakor Mark Rutte holland miniszterelnök.

"Minden lehetséges módon támogatnunk kell Ukrajnát: pénzügyi, katonai, humanitárius téren. Az ukrajnai polgári célpontok elleni legutóbbi támadások a helyzet súlyosbodását jelentik, és a támogatás szükségességére világítanak rá, ezért Hollandia ma úgy döntött, hogy további légvédelmi eszközöket küld Ukrajnába" - mondta Rutte.

Kifejtette, hogy a jelenlegi körülmények között 'közös védelmünk minden eddiginél erősebb'.

"Nem hajolunk meg az agresszió, a zsarnokság előtt. Románia a földrajzi helyzete miatt már tudja, milyen agresszív tud lenni Oroszország" - tette hozzá a holland kormányfő.

*

Hollandia "elviekben" nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását - jelentette ki szerdán a holland kormányfő.

A holland kormányfő úgy értékelte, hogy Románia az elmúlt években számos lépést tett "a helyes irányba", és Hollandia álláspontja szerint akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha minden feltétel teljesül.

"Van egy monitoring mechanizmusunk, van egy együttműködési és ellenőrzési mechanizmusunk is. (...) Meg kell néznünk, hogy milyen lépések következnek ebben az eljárásban, és aztán tárgyalhatunk, de Hollandia elvben nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását" - jelentette ki Mark Rutte.

*

A holland miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy a szövetséges országok együtt állnak ki Putyin agresszív háborújával szemben, és a NATO megosztására tett kísérletek valójában erősebbé tették a katonai szervezetet.

Mark Rutte a Brassó megyei nagysinki (Cincu) Getica katonai kiképzőközpontot kereste fel Klaus Iohannis államfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel együtt.

"Amikor én fiatal voltam, ez a fajta katonai együttműködés elképzelhetetlen lett volna" - mondta a holland kormányfő. A NATO-harccsoport katonáihoz intézett beszédében kijelentette: "Együtt állunk ki Putyin agresszív háborúja ellen. Minél inkább megpróbál szétválasztani, annál inkább összehoz minket."

Kifejtette, higy a Balti-tengertől a Fekete-tengerig terjedő Keleti Szárny fontos láncszeme a Romániában állomásozó harccsoport, amelynek minden tagja felkészült az elrettentésre, és "szükség esetén a védelemre is".

"Mi, a NATO, egységes entitásként állunk ki ukrán barátaink mellett, és megvédjük a demokráciát és a szabadságot, azokat az értékeket, amelyeket soha nem adunk fel. Büszke vagyok arra a gyorsaságra, amellyel ez a harccsoport megalakult" - jelentette ki Rutte, aki románul is köszönetet mondott Klaus Iohannis államfőnek és Nicolae Ciucă miniszterelnöknek.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a nagysinki kiképzőközpontban 195 holland, 313 francia, 64 belga és 57 román katona teljesít szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában