Megemlékezés

2022.10.30. 13:51

Hét év telt el a Colectiv-tragédia óta

A romániai történelem utóbbi 50 évének egyik legnagyobb tragédiájára emlékezünk október 30-án – írta Eugen Iancu, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke vasárnap a Facebookra.

Forrás: Profimedia/Shutterstock/Getty Images

Agerpres

„Október 30-a hét éve az utóbbi 50 év legnagyobb romániai tragédiáira való emlékezés napjává vált, amely ugyanakkor évről évre a román állam korrupt és tehetetlen voltára emlékeztet bennünket” – olvasható az egyesületi elnök bejegyzésében. „Ami igazán fontos ezen a napon, az a társadalom, az utca népének reakciója. Ami fontos, hogy miként viseljük fájdalmunkat, sebeinket. Ami fontos, hogy elfelejtettétek-e vagy sem, hogy biztonságos életet akartok-e magatoknak és gyermekeiteknek. Mi, az áldozatok, évről évre el fogjuk mondani történetünket, abban a reményben, hogy soha nem fog megismétlődni. Mi már megismertük a tűznek, valamint a döntéshozók korrupciójának, gyávaságának, hiúságának és ostobaságának hatását, és megedződtünk. Maradtunk a kiábrándulással. De mi lesz veletek, akik azt hiszitek, hogy a történelem nem ismétlődik? Akik azt hiszitek, hogy »jól van ez így is«? Mit mondtok, és főleg mit tesztek?” – teszi fel a kérdést a szervezet elnöke.
A Colectiv szórakozóhelyen 2015. október 30-án ütött ki a végzetes tűzvész, amely 64 ember halálát és 163 ember súlyos sérülését okozta.

Emlékmisét tart a román ortodox egyház vasárnap Bukarestben a Colectiv-tűzvész áldozataiért. Az ortodox egyház tájékoztatása szerint 12-től emlékmisét tartanak az egykori szórakozóhely közelében levő templom udvarán, ahol a bukaresti érsekség emlékművet helyezett el a Colectiv-tragédia áldozatainak emlékére. 13 órától tíz ortodox pap fog misézni a hajdani Colectiv-klub előtt, majd Dániel pátriárka megkoszorúzza a helyszínen felállított emlékművet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában