Ellenőrzések

2022.10.14. 16:55

Az állategészségügyi és élemiszer-biztonsági felügyelők közel egymillió lejre róttak ki bírságokat két nap alatt

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) felügyelői 956.000 lej értékben róttak ki bírságokat a zöldség-, gyümölcs- és gabonaraktárakban végzett országos ellenőrzések során.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Az ANSVSA pénteki közleménye szerint a felügyelők október 12–13-án végeztek ellenőrzéseket Bukarestben, illetve Arad, Argeş, Bihar, Brassó, Călăraşi, Kolozs, Konstanca, Galac, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Szeben, Suceava és Temes megyében, és összesen 101 bírságot róttak ki.

Az ellenőrök 6451 kilogrammnyi, nem megfelelő minőségű terméket koboztak el megsemmisítés céljával, és 52 mintát vettek mikotoxinok, növényvédő szerek és radioaktív szennyezés kiszűrésére.

A főbb feltárt hiányosságok között a következők szerepelnek: a termékek nyomon követhetőség biztosításának elmulasztása, a nem megfelelő címkézés és csomagolás, az élelmiszerek tárolási szabályainak megsértése.

Egyes zöldségfeldolgozó és -csomagoló létesítmények az ANSVSA engedélye nélkül működtek, más raktárakban származási dokumentumok nélküli zöldségeket találtak. Máshol a termékek szállítására használt csomagolásokat nem megfelelő körülmények között tárolták, így fennállt a szennyeződés veszélye.

Több áruszállító járműt nem tartottak tisztán és nem fertőtlenítettek, illetve több létesítményben nem biztosítottak tisztálkodásra alkalmas helyiségeket az árumozgató és -csomagoló személyzet számára – sorolta a hiányosságokat a hatóság közleménye. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában